Teulada del mNACTEC (foto: X. Caballé).El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha atorgat aquest mes el Distintiu de garantia de qualitat ambiental al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya de Terrassa, el Museu del Suro de Palafrugell, l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries i el Museu de la Tècnica de Manresa.

Amb aquests, ja són sis els museus del Sistema Territorial del mNACTEC (format per 26 centres) que tenen aquesta ecoetiqueta, després que el 2014 el rebessin el Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig i el Museu de les Mines de Cercs.

Pel que fa al mNACTEC, és el primer museu nacional que obté aquesta certificació de qualitat ambiental.

L’ecoetiqueta

El distintiu de garantia de qualitat ambiental és un sistema d’etiquetatge ecològic de productes i serveis amb el qual es pretén fomentar el disseny, la producció, la comercialització, l’ús i el consum de productes que tenen una qualitat ambiental que va més enllà de l’establerta per la normativa vigent.

En la categoria d’equipaments culturals, el distintiu té com a principal finalitat promoure i reconèixer l’ecoeficiència i la sostenibilitat en la planificació, la projecció i la gestió dels equipaments culturals. D’aquesta manera, es busca minimitzar els impactes ambientals i fomentar el desenvolupament sostenible més enllà dels requisits derivats del compliment de la normativa vigent, així com facilitar als responsables la recopilació de dades que els permetin conèixer l’estat del seu equipament i millorar-ne la gestió.

Els criteris ambientals s’estructuren en nou apartats, amb criteris d’obligat compliment i altres d’opcionals: estalvi i eficiència energètica; estalvi d’aigua; gestió de residus; compres; mobilitat; ús eficient d’espais; qualificacions ambientals; sorolls i vibracions, i informació i educació ambiental.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram