Foto: Gunnar Knechtel

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona va néixer el 24 de febrer de 1994 en el marc de la transformació de la ciutat al voltant dels Jocs Olímpics. “30 anys després, el CCCB és avui un centre viu i vibrant, obert i connectat, capaç de plantejar els grans temes del present i avançar els principals reptes de futur”, afirma Judit Carrera, la directora del centre.

Carrera defensa que el model de l’equipament “és més vigent i necessari que mai”, i subratlla que el seu bé més preuat “segueix sent la seva independència intel·lectual”.

La directora del CCCB diu que una de les seves singularitats és la capacitat de ser un centre “profundament arrelat a Barcelona i Catalunya, i alhora obert a Europa i el món”. En aquest sentit, afegeix que “vol ser un model i no una còpia, un lloc de diàleg i intercanvi, i un espai d’exportació del coneixement i la creació generats a Barcelona i Catalunya”.

En aquests 30 anys de vida, el CCCB ha reunit més de 5,6 milions de visitants a les exposicions, 5,3 milions a les activitats, i compta amb 2.583 amics del centre. Entre 1994 i 2024, s’hi han fet 186 exposicions, 6.700 activitats, 261 itineràncies i coproduccions, i 303 publicacions.

La celebració

Aquest cap de setmana, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona celebra el seu 30è aniversari amb diverses activitats. El programa inclou una festa musical programada per la DJ Meritxell de Soto; un concert de Carles Viarnès amb visuals d’Alba G. Corral; una conversa entre la filòsofa Carolin Emcke i el científic Ricard Solé, i portes obertes a l’exposició IA: Intel·ligència artificial i al Mirador.

A més, s’inauguraran les instal·lacions Torn de preguntes i La conferència infinita, creades pel col·lectiu Estampa amb motiu del 30è aniversari, les quals es podran veure gratuïtament al Pati de les Dones i el vestíbul del CCCB fins al 24 de març.

Programa de residències internacionals

En el marc de l’aniversari, el CCCB impulsarà un programa de residències internacionals amb el suport de la Fundació privada Mir-Puig. Entre 2024 i 2026, acollirà nou personalitats del pensament i la creació durant uns mesos amb l’objectiu de generar projectes conjunts, possibilitar vincles amb pensadors i institucions de la ciutat, i promoure la seva incorporació a la vida cultural barcelonina i catalana.

El programa treballarà al voltant de dos eixos. Per una banda, convidarà periodistes que hagin destacat per la seva defensa de la llibertat d’expressió i d’una esfera pública de qualitat. I per l’altra, s’adreçarà a pensadors i creadors del sud global per enriquir el debat amb referents de l’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia.

El primer resident serà el periodista d’investigació Patrick Radden-Keefe (juny i juliol de 2024), i posteriorment serà el torn de la periodista i activista pel clima Eliane Brum (entre setembre i desembre).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram