Aquest dimecres, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va signar un conveni amb 13 entitats i museus d’11 municipis perquè col·laborin en la recerca etnològica impulsada pel Departament per al trienni 2012-2014.

L’acord implica que els 13 signants esdevindran punts de referència al conjunt del territori i donaran un nou impuls a l’Observatori per a la Recerca Etnològica de Catalunya, un programa de la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional (DGCPT) que té per objectiu coordinar la recerca i la difusió de l’etnologia a Catalunya.

Les entitats signants, són: Ecomuseu de les Valls d’Àneu, a Esterri d’Àneu; Museu Etnològic del Montseny, a Arbúcies; Museu de la Pesca de Palamós; Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria (Carrutxa), a Reus; Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta; Museu Industrial del Ter, a Manlleu; Museu Comarcal de l’Urgell, a Tàrrega, Museu Comarcal de Cervera; Museu Etnològic de BarcelonaMuseu de la Mediterrània (Can Quintana), a Torroella de Montgrí; Institut Català d’Antropologia, a Barcelona; Museu Marítim de Barcelona i Institut Ramon Muntaner, a Móra la Nova.

“Es tracta d’entitats que tenen molts anys i que han tingut habitualment una relació amb el Departament, però ens semblava que era bo que es coneguessin entre si i hi pogués haver una tasca de coordinació i d’impuls conjunt”, va explicar Mascarell.

Objectius

El conveni té per objectiu la preservació de la memòria etnològica de Catalunya a partir de les d’actuacions de recerca, conservació i difusió. En aquest sentit, les entitats elaboraran un projecte anual amb les activitats i actuacions que duran a terme, coordinaran les iniciatives d’interès etnològic del seu àmbit territorial, i assessoraran altres entitats que pugin participar en projectes de recerca patrimonial.

En l’apartat de difusió, les entitats aportaran continguts al blog etnologia.cat que coordina la DGCPT, i proporcionaran informació sobre el desenvolupament de la recerca a través de publicacions, jornades, exposicions i espais de reflexió. A més, els signants es comprometen a fer difusió a través dels seus propis mitjans i de l’Inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya, i aportaran els seus estudis a la biblioteca especialitzada de la DGCPT.

Sense dotació

Per la seva part, el Departament de Cultura es compromet a facilitar que cadascuna de les entitats porti a terme els seus projectes de recopilació de dades i materials, i a la vegada actuïn com a canal de difusió dels estudis i informes que es facin. Amb les seves aportacions, el Departament elaborarà “l’estat de la qüestió” de la recerca etnològica per al conjunt de Catalunya, el qual recull informació sobre les recerques que s’han realitzat i sobre les persones i entitats temàtiques amb la finalitat de millorar l’eficàcia de les seves actuacions.

Tot i que el conveni no marca cap compromís de caire econòmic, el Departament de Cultura es compromet, en la mesura del possible, a col·laborar en el finançament de les activitats programades.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram