Núria Iceta, Francesc Gil-Lluch i Laura Huerga (foto: ACN).

L’associació d’editorials independents Llegir en Català celebra el desè aniversari. L’entitat commemorarà aquesta primera dècada “publicant, llegint i parlant en català” amb un acte el 15 de setembre a La Setmana del Llibre en Català en què Els BookHunters (Laia Bonjoch i Sergi Purcet) faran un repàs per les 12 editorials que en formen part. Més endavant, en una data per determinar, es farà una celebració pública.

Actualment Llegir en Català aixopluga els segells L’Avenç, Sembra Llibres, L’Agulla Daurada, Editorial Clandestina, Saldonar, Tigre de Paper, Chronos, Duna, Indòmita, Mai Més, Raig Verd i Les Hores.

En una roda de premsa celebrada dimecres a l’Espai Línia, el seu president, Francesc Gil-Lluch, va reconèixer que arribar fins aquí ha estat una “sorpresa”, i va aplaudir que hagin esdevingut una associació “ferma”, formada per editorials “compromeses” i amb un contacte “estret” amb el sector.

Sobre la tasca desenvolupada fins ara, Gil-Lluch va destacar el paper que els petits editors han aconseguit: “Hi ha tot un grapat d’editorials que estan ocupant un espai molt central en l’edició en català. Som poca gent amb molta feina, però amb contacte directe amb el sector, els lectors i els mitjans de comunicació”.

Per la seva part, la primera presidenta de Llegir en Català, Laura Huerga, va recordat que al llarg d’aquest període s’ha produït una evolució “molt bonica i útil”. “El projecte ha estat possible gràcies a la confiança i a la generositat d’uns i altres”, va apuntar.

Núria Iceta, que va presidir l’entitat entre Huerga i Gil-Lluch, va explicar que l’objectiu mai ha estat només vendre llibres. “No som les úniques editorials ni les millors”, va assenyalar, “però sí que hem creat una manera molt útil de treballar per al sector”. Iceta també va destacar la col·laboració amb les escoles per fomentar la lectura, el compromís amb els traductors, la col·laboració amb les xarxes de llibreries o el suport a la internacionalització dels petits editors.

El lector en català “no falla mai”

Tots tres van valorar el compromís de l’associació amb la llengua catalana i amb els aficionats a la lectura. Així, Francesc Gil-Lluch va remarcar el valor dels lectors en català: “No només és un lector de qualitat, sinó que és un lector molt fidel. No falla mai”.

Laura Huerga també va posar en relleu l’evolució del mercat català durant el temps de vida de l’associació: “Quan vam començar, un de cada quatre lectors a Catalunya llegia en català, i ara ja en són un de cada tres. Hem millorat molt”, va reblar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram