El Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FICMA), l’associació Catalunya Films Festivals (CFF), l’Observatori de la Producció Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra (OPA) i Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC) han posat en marxa el projecte Cinema sostenible.

La iniciativa persegueix sensibilitzar i promoure els rodatges audiovisuals sostenibles (coneguts amb l’expressió anglesa green shooting) i, de forma general, introduir els criteris de sostenibilitat en tot l’àmbit de la producció audiovisual, la formació i els certàmens de cinema i televisió que es realitzen a Catalunya.

Les quatre entitats, després de constatar la necessitat d’introduir aquesta qüestió en l’agenda dels debats del sector, han decidit fomentar els rodatges sostenibles com a primer pas cap al cinema sostenible. És a dir, impulsar actuacions el màxim de respectuoses amb el medi ambient i la sostenibilitat en l’ús dels materials per dur a terme els projectes audiovisuals.

FICMA, CFF, OPA i PAC han començat a elaborar un document base d’iniciatives i propostes per a la producció audiovisual sostenible, al qual podran anar sumant les seves aportacions institucions, empreses i professionals.

L’objectiu del projecte és donar a conèixer, promocionar i enriquir el ventall més ampli possible d’actuacions que es poden fer des dels diversos àmbits vinculats a l’audiovisual: els professionals individualment en les diverses funcions que exerceixen en els rodatges i les empreses productores; els plans des formació d’universitats i escoles especialitzades; els festivals i certàmens cinematogràfics; les film commissions en la seva tasca de facilitar els rodatges, i també per part de l’Administració pública en la seva funció de foment del sector i de les produccions.

Sense sobrecost

FICMA, CFF, OPA i PAC assenyalen que l’estratègia de rodatges sostenibles aporta una “perspectiva innovadora” que ja és una realitat en països com Estats Units, França o el Regne Unit, i defensen, i que també ha arribat en algunes produccions de l’Estat.

A més, les quatre entitats defenses que les actuacions per a un Cinema sostenible “en cap cas suposen un sobrecost, sinó tot al contrari”, i defensen han de permetre reduir la petjada de carboni (els gasos amb efecte hivernacle emesos per efecte directe o indirecte d’un individu, organització, esdeveniment o producte).

Així doncs, les actuacions poden anar des d’usar paper reciclat, eliminar les ampolles de plàstic, reutilitzar elements dels decorats i usar il·luminació led, fins a afectar les formes de treballar durant els rodatges i la seva planificació.

Les quatre entitats impulsores afegeixen que, més enllà del “valor de responsabilitat social” que pot aportar a les empreses disposar de l’acreditació de sostenibilitat, en un futur podria ser un requisit a tenir en compte en l’atorgament dels ajuts al cinema i l’audiovisual per part de les administracions públiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram