Quatre sindicats representatius de la Policia Nacional a les Illes Baleares –SUP, CEP, SPP i UFP– van presentar aquest divendres una denuncia davant la Fiscalia de les Illes Balears contra el còmic On és l’Estel·la?, de Toni Galmés i editat per Comanegra, perquè “estudiï si hi ha algun indici de delicte en les imatges publicades i si hi ha finançament públic per l’edició del llibre”.

En declaracions a l’ACN, el secretari general del SUP Illes Balears, Manuel Pavón, ha explicat que les imatges del còmic “no s’ajusten a la realitat del que és la labor policial”. Joan Sala, director de Comanegra, defensa que és una còmic de sàtira per a adults i creu que la denúncia se suma als “fets greus que es produeixen últimament d’atacs a drets fonamentals i en aquest cas a la llibertat d’expressió i a la llibertat d’edició de ficció “.

El còmic On és l’Estel·la?, de Toni Galmés, és una obra en la qual la protagonista apareix com un “testimoni privilegiat de les jornades multitudinàries dels últims temps entorn del dret d’autodeterminació”, entre les quals, assenyala Comanegra, les “grans manifestacions de la Diada, l’escorcoll d’impremtes, el 20-S, l’1 d’octubre, un dia al Piolín i la manifestació de Brussel·les”.

Quan els va arribar el llibre a les mans, totes les organitzacions sindicals de la Policia es van reunir per abordar la qüestió, i quatre de les cinc amb representació van decidir presentar una denúncia.

“Les imatges que es veuen en això que algú anomena còmic no s’ajusten en res a la funció de la Policia del dia a dia i de la funció que realitzen els companys que es juguen la vida per la ciutadania”. Manuel Pavón afegeix que la seva major part de feina és de caràcter assistencial i indica que tenen un codi ètic i uns principis d’actuació que “estan per damunt” de les imatges que apareixen al còmic.

“La llibertat d’expressió té uns límits quan es vulnera la llibertat d’expressió d’altres persones. Estem en un país democràtic i no es pot vulnerar els drets de cap col·lectiu ni persona; l’humor està bé però sempre respectant les altres persones i col·lectius”, assenyala el secretari general del SUP Illes Balears.

1.000 euros de subvenció

On és l’Estel·la? ha estat publicat amb l’ajuda de l’Institut d’Estudis Baleràrics de la Conselleria de Cultura Participació i Esports del Govern de les Illes Balears. En total els van atorgar 1.000 euros, que “no arriba ni al 5% del cost del llibre”, explica Joan Sala. Del llibre n’han publicat un tiratge aproximat de 6.000 exemplars; 3.000 en la primera edició i 3.000 en la segona. “És un llibre que ha tingut èxit i està funcionant”.

El director de Comanegra assenyala que per rebre l’ajut complien diversos requisits, com que l’autor és de les Illes Balears. Amb tot, deixar clar que no s’analitza el contingut de l’obra, i si es fes “estarien cometent un fet il·lícit, perquè no ho diuen les bases d’aquesta ajuda”. Sala afegeix que hi ha altres ajuts que sí fan aquesta anàlisi, però el que van rebre ells pel còmic, no.

El director de Comanegra entén que aquest és un llibre de sàtira adreçat a adults, en el qual se’n riuen de tothom. “No només es fa sàtira de la Policia, sinó de nosaltres mateixos”. De fet, creu que no té cap sentit veure-li al còmic una doctrina com si no fos un llibre de ficció.

L’editor indica que han parlat amb la Conselleria de Cultura i amb l’Institut d’Estudis Baleràrics, i tothom “està sorprès”, perquè saben que “hi ha una intencionalitat política”.