Edicions Proa ha posat en marxa un nou premi de novel·la inèdita en llengua catalana dotat amb 40.000 euros. El termini per presentar originals a la primera edició del guardó finalitza el 15 de juliol, i el veredicte s’anunciarà al novembre, en el transcurs d’una festa literària.

La creació d’aquest nou guardó arriba després que, l’any passat, Òmnium Cultural obrís a altres segells dels Països Catalans el Premi Sant Jordi de novel·la, que des de 1981 coeditava amb Proa. Al final, el concurs per publicar les tres properes edicions es va adjudicar a la Fundació Enciclopèdia Catalana.

Així doncs, el nou Premi Proa de novel·la entra en competència amb el Sant Jordi (dotat amb 60.000 euros directes, drets d’autor a banda), que es lliurarà un mes després, al desembre, en el marc de la Nit de Santa Llúcia.

L’editorial de Grup 62 explica que el propòsit del nou guardó és “impulsar l’excel·lència, la renovació i el reconeixement de la literatura catalana, com a continuació de la tasca editorial de Proa al llarg de les dècades”.

El jurat del primer Premi Proa de novel·la estarà format per Vicenç Villatoro, Nelleke Geel, Xavier Pla, Clara Queraltó i Josep Lluch.