Josep-Lluís Carod-Rovira, director de Divèrsia.cat (foto: Ariadna Coma / ACN).

Pagès Editors presenta una nova col·lecció per donar a conèixer la història i la cultura del conjunt dels Països Catalans. Es tracta de Divèrsia.cat, una sèrie de breus manuals d’història sobre diferents moviments i expressions culturals, socials, polítiques, religioses i econòmiques que han tingut lloc a la societat contemporània.

L’objectiu de la col·lecció, dirigida per l’escriptor, filòleg i exvicepresident del Govern Josep-Lluís Carod-Rovira, és oferir a un “públic divers” una “aproximació a diferents temes d’interès general”, com la maçoneria, la llengua, l’art o el feminisme amb un llenguatge entenedor.

Divèrsia.cat s’ha presentat en el marc de La Setmana del Llibre en Català, i els dos primers títols són Breu història dels castells i la muixeranga als Països Catalans, de Jordi Bertran, i Breu història de la llengua als Països Catalans, de Bernat Joan i Esperança Marí.

“La cultura catalana i la quotidianitat del nostre dia a dia no s’explica només amb una visió regional, sinó que cal una visió global, general, nacional del conjunt del territori”, ha afirmat Carod-Rovira. Per aquest motiu, Divèrsia.cat proposa una aproximació transversal a diverses temàtiques arrelades a la societat catalana amb els Països Catalans com a unitat d’anàlisi. El director de la col·lecció ha explicat que les generacions més joves “han crescut amb un marc mental autonòmic”, motiu pel qual hi ha un “dèficit de coneixement general” que “valia la pena eliminar” amb aquests títols.

D’altra banda, segons la directora de Pagès Editors, Eulàlia Pagès, la immediatesa de la informació i el canvi constant de la societat fan “oblidar quins són els orígens de moltes coses”, i ha insistit en el fet que la col·lecció Divèrsia.cat s’ha creat per buscar una aproximació general a diversos temes des de les “seves arrels” fins a la seva “actualitat històrica”.

Transversalitat temàtica i territorial

“És una col·lecció que està oberta a moltes possibilitats temàtiques”, ha assegurat Carod-Rovira. L’objectiu és fer aparèixer als manuals “tots aquells temes que cal conèixer” per així també poder “transformar” el territori. És per aquest motiu que s’està treballant en la creació de manuals històrics que tractaran temes diversos com el feminisme, l’esperantisme, el comunisme o l’independentisme als Països Catalans, alguns d’ells escrits per personalitats reconegudes com Xavier Domènech, Manuel Forcano o Mireia Boya.

A més de la transversalitat temàtica, cada manual proposarà també una transversalitat territorial pel que fa a l’autoria. Així doncs, es comptarà amb autors i especialistes procedents del conjunt dels territoris de parla catalana, segons Pagès Editors.

Els dos primers títols de la col·lecció són un exemple de transversalitat temàtica: Breu història dels castells i la muixeranga als Països Catalans, de Jordi Bertran, repassa l’origen de la tradició castellera amb la muixeranga valenciana; i Breu història de la llengua als Països Catalans presenta una síntesi de la història de la llengua des d’un punt de vista global.

Josep-Lluís Carod-Rovira ha emfatitzat que l’objectiu de la col·lecció no és “arreglar el món”, sinó “facilitar el coneixement” amb la “naturalitat més absoluta”. D’aquesta manera, segons explica el seu director, la sèrie de manuals breus té la voluntat d’adreçar-se a tots els públics amb un llenguatge divulgatiu perquè, així, periodistes, mestres i públic general interessat en aspectes relacionats amb els Països Catalans puguin trobar-hi “eines” per entendre i explicar temes d’interès.