El jurat de la 33a edició del Premi Internacional Joan B. Cendrós ha guardonat el filòsof i comissari d’art Paul B. Preciado pel seu “compromís inequívoc a l’hora de defensar els drets i les llibertats que exemplifica el concepte de lluites compartides, plasmat en l’article Hors les murs”.

En la peça, publicada al diari Libération el passat 18 d’octubre, Preciado emmarca la condemna contra els líders polítics catalans en un context global de perversió de totes les formes de dissidència.

Paul B. Preciado rebrà el guardó el 13 de desembre en el marc de la 69a Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, que se celebrarà al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, qui per tercer any consecutiu no podrà assistir a l’esdeveniment perquè està empresonat, ha assegurat que “l’única resposta a la deriva autoritària global és la lluita per societats igualitàries i lliures”.

El veredicte del jurat també ha posat en valor la figura de Paul B. Preciado per ser una persona vinculada a Barcelona i Catalunya, així com la seva tasca com a referent de la teoria queer i els estudis de gènere a escala global. En aquest sentit, Cuixart ha afirmat que ”la professionalitat i implicació dels periodistes envers la societat recorda l’obligació dels estats de protegir drets tan bàsics com el d’informació”, i ha mostrat ”tota l’admiració als qui fan possible que la intransigència deixi pas a la humanitat”.

El jurat del 33è Premi Joan B. Cendrós estava format per Antoni Bassas, Joan Becat, Laura Cendrós, Carme Colomina, Josep Gifreu, Elena Jiménez, Mary Ann Newman i Vicent Partal.

El guardó reconeix iniciatives que hagin contribuït a la internacionalització de la llengua, la cultura i la nació catalanes.