La Facultat Antoni Gaudí (Ateneu Universitari Sant Pacià) i la Fundació del Temple Expiatori de la Basílica de la Sagrada Família han acordat crear el Centre Internacional d’Estudis Avançats ‘Antoni Gaudí i els seus col·laboradors’, amb el qual pretén donar la màxima difusió a l’obra gaudiniana.

La finalitat principal del Centre serà la recerca i la divulgació en l’àmbit científic de la persona i l’obra de l’arquitecte i els seus col·laboradors. L’activitat es complementarà amb l’organització de congressos, simposis i cursos referents a Gaudí i als qui van col·laborar amb ell.

S’ubicarà als espais museístics de la Sagrada Família i es preveu que es posi en marxa en els propers tres anys. La direcció acadèmica anirà a càrrec de la Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes, i es crearà un consell assessor format per persones expertes en l’obra de l’arquitecte i els seus col·laboradors.

Banc de dades en línia

El Centre d’Estudis Antoni Gaudí comptarà amb locals habilitats degudament per al treball dels investigadors i les sessions acadèmiques. També hi haurà una biblioteca (que recopilarà llibres i articles relacionats amb Gaudí i els seus col·laboradors), una hemeroteca (amb diaris, revistes i opuscles), una fonoteca, i un arxiu fotogràfic i d’il·lustracions.

Un element “fonamental” del Centre serà la creació d’un banc de dades online, obert als estudiosos i investigadors, que inclourà tota la documentació existent sobre Antoni Gaudí i els seus col·laboradors, tant escrita (documents, epistolari, plànols, dibuixos) com plàstica (maquetes, models, materials i objectes d’altres tipus).

Les línies de recerca inclouran la simbòlica present en Gaudí (extreta de la teologia, la Bíblia, la litúrgia, la natura, la història, les tradicions populars, les devocions populars, el teatre, la música, les mitologies grega i romana), l’arquitectura en el seu sentit més ampli (disseny i geometria de les edificacions, estudis de so i de llum, ús dels materials emprats en les construccions, organització del treball, comparacions amb altres exponents de la història de l’arquitectura), els contextos en què es mou Gaudí (religiós, estètic, geogràfic, polític, econòmic, social, ideològic) i la innovació que caracteritza tota l’obra gaudiniana.

Paral·lelament, el Centre es proposa obrir una línia de publicacions científiques que recullin i divulguin les recerques pròpies i foranes, que contribueixin a l’estudi a la comprensió de la persona i l’obra d’Antoni Gaudí i de les aportacions dels seus col·laboradors.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram