La Plataforma per la Llengua denuncia que el Parlament Europeu ha censurat una exposició sobre la llengua catalana que l’ONG havia d’inaugurar el 4 de març amb la presència dels presidents Quim Torra i Carles Puigdemont.

L’Eurocambra no ha considerat “apropiada” la mostra The Catalan Language: 10 million voices, amb l’argument que cal “respectar el procés democràtic a Espanya i Catalunya i no influir en les eleccions de cap manera”, segons l’oficina de l’eurodiputada Catherine Bearder, membre de la mesa encarregada del servei d’exposicions.

Per a la Plataforma per la Llengua, es tracta d’una “simple excusa”, i recorda que dos dies més tard de la inauguració, el 6 de març, hi ha programada la conferència Catalunya, una regió espanyola, a càrrec del partit d’ultradreta Vox.

“En les últimes setmanes, en el procés de validació de l’exposició per part del Parlament Europeu, hem rebut diverses comunicacions en què es censurava part del contingut de l’exposició”, explica Òscar Escuder, president de l’entitat. “Queda clar que les eleccions són l’excusa per censurar definitivament una exposició objectiva sobre la llengua catalana, i que s’ha cedit a les pressions d’eurodiputats espanyols”, denuncia.

L’ONG del català recorda que a Espanya es poden fer inauguracions fins al 5 de març, quan es dissolen les Corts. “Queda clar que el Parlament Europeu s’està extralimitant i que està censurant deliberadament, per la via de la cancel·lació”, remarca Escuder.

Exposició fonamentalment cultural

L’anul·lació de l’exposició, prevista des de feia vuit mesos, es va fer pública dilluns, el mateix dia que els presidents Torra i Puigdemont oferien una conferència en un hotel de Brussel·les per la prohibició de fer-ho a l’Eurocambra.

“És un escàndol i una vergonya que el Parlament Europeu, que hauria de ser el gran defensor i valedor de la llibertat d’expressió, negui la possibilitat de parlar o simplement de promoure el coneixement sobre una llengua que parlen més de 10 milions d’europeus. No ens reconeixem en aquesta manera d’entendre la Unió Europea: Europa és llibertats i drets, no censura”, denuncia Òscar Escuder.

The Catalan Language: 10 million voices volia explicar què és el català i quina és la seva situació als membres de l’Eurocambra. Quin és el nombre de parlants de català? Quin és el percentatge de consum cultural en català? Quina és la situació de la llengua a la justícia? En quins àmbits és oficial el català? Aquestes i altres preguntes són les que l’exposició vol respondre. “Totes les dades que apareixen a l’exposició han estat justificades i demostrades com no pot ser d’una altra manera: el rigor és la nostra ensenya”, defensa Escuder.

“És una exposició fonamentalment cultural, que pretén fer conèixer la situació de la 14a llengua més parlada d’Europa al Parlament Europeu: la censura amb l’excusa de les eleccions està totalment fora de lloc”, sentencia el president de la Plataforma per la Llengua, que no renuncia a fer l’exposició en un altre punt del cor d’Europa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram