El Govern ha aprovat, a proposta del Departament de Cultura, declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de monument històric, l’església de Sant Esteve de Guils, a la Cerdanya, i n’ha delimitat un entorn de protecció.

L’aprovació és materialitza després que s’hagin complert tots els tràmits preceptius que estableix la Llei del patrimoni cultural català, i després que la tramitació hagi rebut els informes favorables del consell assessor del Patrimoni Cultural Català i de l’Institut d’Estudis Catalans.

L’església està ubicada al sud-est de la població de Guils de Cerdanya. De l’indret d’Eguils (en la seva denominació medieval) se’n té constància documental en l’acta de consagració de Santa Maria de la Seu d’Urgell, document datat del 819, tot i que sembla que va ser redactat a la finals del segle X. L’església va ser consagrada el 1042, però l’actual es va construir durant el segle XII i es va reformar posteriorment en diverses ocasions.

El monument és un exemple de tipologia d’església d’una sola nau, absis semicircular amb volta apuntada de pedra sustentada per murs de carreus de pedra granítica; posteriorment, s’hi van adossar dues capelles laterals a la zona del transsepte. La coberta és de dues aigües, coronada amb lloses de pissarra, en la qual es poden observar els recrescuts de nivell. La situació d’aquest monument configura una imatge paisatgística d’interès dins el marc urbà, territorial i comarcal que li dona suport.

La definició d’un entorn de protecció al voltant de l’església es presenta com el millor instrument per garantir la pervivència dels seus múltiples valors culturals en les millors condicions possibles, defensa la Conselleria. Es tracta d’evitar que l’alteració d’aquest entorn, entès com l’espai que dona suport ambiental al bé, pugui afectar els valors, la contemplació o l’estudi del monument històric. Per això, entre altres aspectes, es persegueix vetllar per la visualització correcta del bé i per la integració harmònica de les possibles edificacions, instal·lacions o usos que s’hi puguin establir en el futur.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram