El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona impulsa el projecte pilot 78 RPM, amb el qual vol fomentar la presència i la difusió de la música en aquests equipaments. La iniciativa aposta per tres línies de treball: els fons, els espais i un programa d’activitats.

El projecte sorgeix davant el descens continuat del préstec de CD a les biblioteques en els darrers anys a causa dels canvis tecnològics i d’hàbit de consum dels usuaris. Això ha generat una reflexió al Servei de Biblioteques que ha culminat en l’elaboració d’un projecte que replanteja les àrees de música.

En aquesta prova pilot participen vuit biblioteques de les comarques gironines (Blanes, Caldes de Malavella, Girona, la Bisbal d’Empordà, Figueres, Puigcerdà, Ripoll i Calonge) que entre octubre i desembre acolliran activitats formatives i divulgadores de petit format, dirigides a tot tipus de públic.

Les diferents sessions comptaran amb la participació d’artistes o conductors locals, en una aposta per consolidar la relació entre les biblioteques i les entitats culturals i musicals dels mateixos municipis. Hi haurà audicions comentades, presentacions de llibres o cicles de poesia i música, entre d’altres.

Pel que fa als fons, 78 RPM té per objecte fer una anàlisi profunda dels catàlegs i oferir les col·leccions de forma expositiva, tot apostant per la visibilització dels artistes locals o emergents. Així mateix, el projecte considera que cal tenir en compte les diverses comunitats culturals presents als municipis, i també apostar per la convivència de suports (físics i virtuals). A més s’està treballant per fomentar el préstec de documents relacionats amb la música en qualsevol format.

Pel que fa als espais, el Servei de Biblioteques considera que cal plantejar zones d’escolta ben equipades, així com proporcionar llocs per realitzar activitats de petit format de caràcter formatiu i pedagògic, que despertin el gust per la música i la descoberta de nous estils musicals.