El Govern ha aprovat fomentar la lectura i l’ús de les biblioteques públiques a l’Aran i el coneixement de la seva literatura i realitat lingüística a la resta de Catalunya, a través del Sistema de Lectura Pública de Catalunya.

Amb aquesta finalitat, l’Executiu ha acordat redactar conjuntament amb el Conselh Generau d’Aran un pla específic perquè els serveis bibliotecaris de l’Aran arribin als habitants dels pobles que no disposen d’un servei bibliotecari fix. Per això, s’establirà el préstec bibliotecari domiciliari, amb un servei per a persones amb dificultats de mobilitat, i es crearà un fons bibliogràfic renovable a centres culturals, entre altres accions.

El Govern també ha aprovat elaborar un Pla de Lectura específic per a l’Aran en col·laboració amb el Conselh Generau i altres institucions públiques i culturals del territori. Un dels objectius del pla serà la creació d’una Comissió de Lectura de l’Aran, en què estiguin representades les institucions públiques i les entitats culturals i socials relacionades amb aquest àmbit.

La iniciativa també té per objectiu reforçar la presència de la literatura i la realitat lingüística araneses a les biblioteques públiques de Catalunya a través del proveïment de lots de documents, l’organització de clubs de lectura d’obres d’autors aranesos, i la publicació d’eines bibliogràfiques sobre l’Aran i la seva llengua i cultura.

El cost d’aquestes accions formarà part de les despeses internes de la Direcció General de Cooperació Cultural i les institucions públiques i privades que se sumin a aquestes actuacions.