L’Acadèmia Catalana de la Música alerta que l’impacte de la crisi sanitària del coronavirus està deixant una panorama “d’absoluta devastació” a tot el sector. L’entitat remarca que la imatge de “certa recuperació” del món cultural que es projecta als mitjans “no és la realitat” que es viu en l’àmbit musical, que es troba en una situació “encara més crítica que mesos enrere”.

En un comunicat, l’Acadèmia explica que l’activitat musical segueix en una aturada “gairebé total”, només pal·liada per algunes iniciatives puntuals a l’aire lliure “sotmeses a limitacions estrictes d’aforament o a formats de recital amb cadires que obliguen als artistes a acceptar retribucions mínimes o insignificants i que forcen els promotors a reduir despeses de producció alhora que a incrementar despeses generades pels protocols de seguretat sanitària”.

Unes iniciatives que qualifica de “ruïnoses” i que ofereixen “una aparença de normalitat, quan en realitat l’activitat del sector ha estat cancel·lada o anul·lada en més d’un 95%.

Crítiques a les administracions

L’Acadèmia carrega contra ajuntaments, Generalitat i Govern de l’Estat. Sobre els consistoris, indica que fora de Barcelona s’està assistint a l’anul·lació de molts contractes, i que malgrat ja es poden organitzar actuacions a l’aire lliure durant les festes majors, la majoria d’ajuntaments opten per no fer-les i sense indemnitzar adequadament artistes i/o empreses organitzadores. “Es fa palès una manca absoluta de sensibilitat cap al món cultural i artístic i una falta d’ètica en la gestió pública altament preocupant”, etziba.

Respecte a l’Executiu català, considera “alarmant el desgavell provocat” pel que fa a l’activitat musical en espais tancats. “La Generalitat ha actuat de manera inadequada en aprovar de forma unilateral i precipitada una resolució d’urgència que permetia l’obertura de les sales amb un 50% de l’aforament i tres dies més tard, també de forma unilateral, una altra on s’anul·lava la primera i es prohibia explícitament el ball. Això generava una paradoxa perquè es deixava obrir els espais que tenen el ball com a activitat principal, però amb la prohibició explícita de realitzar-la”, lamenta.

Per altra banda, l’Acadèmia de la Música retreu que “en cap moment s’ha tingut constància ni s’han pogut debatre les decisions unilaterals del Govern”, malgrat que el 10 de juny es va iniciar una taula de treball de les conselleries d’Interior i Salut amb diferents associacions professionals. “El procés de participació de l’administració amb el sector i la feina que s’estava fent ha quedat totalment menystinguda”, recrimina.

Per altra banda, l’entitat critica que mentre l’activitat general es va recuperant, es continua sense permetre que es puguin celebrar concerts “amb uns mínims de viabilitat i de forma controlada i legal”, i de passada estigmatitzant-los com a “activitats d’alt risc”.

Respecte al Govern de l’Estat, critica que encara s’està pendent de la transposició urgent de la Directiva europea sobre els drets d’autor i afins en el mercat únic digital. “És una situació sorprenent, doncs les deficiències del sistema de retribució del mercat digital de la música fan imprescindible i urgent l’aplicació de les normes d’equilibri i equitat de les llicències amb les plataformes digitals per retribuir el valor real del que aporten els creadors”.

A més, l’Acadèmia denuncia que s’han paralitzat totalment els avenços que s’havien realitzat amb el projecte de l’Estatut de l’Artista, que és “absolutament indispensable per solucionar d’una vegada les moltes mancances legals i estructurals causants de la precarietat que des de fa dècades pateixen els artistes i treballadors de la cultura”.

Davant d’aquesta situació, l’entitat reclama a totes les administracions públiques que es tingui en consideració el sector musical i la seva situació d’emergència. “Hem de defensar que els ciutadans tinguin accés a la cultura i hem d’assegurar la seva sostenibilitat. Si no ens en sortim, pagarem un preu molt alt: s’haurà de recórrer a fons públics per rescatar un sector en perill d’extinció o bé deixar-lo morir definitivament”, sentencia l’Acadèmia Catalana de la Música.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram