Sara Puig i Antoni Vila Casas.

La Fundació Vila Casas aportarà a la Fundació Joan Miró 100.000 euros anuals fins al 2030 per a la conservació de la col·lecció de l’artista. En total serà un milió d’euros que es destinarà a restaurar, actualitzar i posar en valor el conjunt d’activitats relacionades amb el fons de la col·lecció de per garantir-ne la millora i l’excel·lència.

Durant l’acte de signatura, aquest dilluns, Antoni Vila Casas ha dit que l’acord és un gest de “protecció necessària” de la col·lecció Joan Miró, a qui ha reivindicat com “el millor pintor català que hi ha hagut en els darrers cent anys, l’artista número u del país”.

Per la seva part, Sara Puig, presidenta de la Fundació Miró, ha expressat el seu profund agraïment per la complicitat i la generositat de Vila Casas envers el llegat de Joan Miró a Barcelona.

Marko Daniel, director de la Fundació Miró, ha avançat alguns dels projectes de conservació que es podrien agilitar gràcies a aquest acord, com ara les tasques de restauració de l’arxiu sobre paper i del fons de la biblioteca personal de l’artista, entre d’altres.

Les obres que formen la Col·lecció Joan Miró provenen de la donació efectuada per l’artista en el moment de l’obertura al públic de la Fundació, l’any 1975, a la qual, amb el pas dels anys, s’han anat sumant donacions i dipòsits de la seva muller Pilar Juncosa, de Joan Prats i de diferents membres de la família Miró, així com altres dipòsits procedents de col·leccions públiques i privades que continuen enriquint la col·lecció.

Actualment, està formada per 217 pintures, 178 escultures, 2 objectes, 4 ceràmiques, 9 tèxtils, uns 8.000 esbossos preparatoris de quasi la totalitat de les seves obres, i l’obra gràfica i litogràfica de l’artista gairebé completa. La Fundació també conserva la biblioteca personal de Joan Miró.