El 24 de març de 1895 s’inaugurava al número 26 del passeig de Sant Joan la Biblioteca Pública Arús, la primera d’accés públic de Barcelona. Va ser creada per ordre del filantrop Rossend Arús, que va deixar aquest encàrrec als seus marmessors, Valentí Almirall i Antoni Farnés, amb l’objectiu que les classes populars comptessin amb una biblioteca on formar-se, informar-se i distreure’s.

De tot això ja en fa 125 anys, però les persones que fan possible la continuïtat de la Biblioteca Arús avui dia tenen clar que cal seguir reivindicant-la i promovent-la. Per això, el passat mes de març havia de començar a desplegar-se un programa d’actes que duraria tot un any per celebrar l’aniversari d’aquest equipament, però la primera onada de la pandèmia ho va impedir. Aquest mes d’octubre, per fi, s’ha posat en marxa una programació adaptada a la situació sanitària que s’allargarà fins al març de 2021.

El resultat d’aquesta reformulació del programa són una dotzena d’actes, la meitat dels quals es faran al Casal de Barri Transformadors, que té més capacitat que la biblioteca (amb les mesures actuals, la sala d’actes de la biblioteca només podria acollir unes deu persones). Tan sols l’exposició Biblioteca Pública Arús (1895-2020). Cent vint-i-cinc anys al servei del poble s’ha instal·lat al mateix edifici i es podrà visitar fins al 22 de gener.

La conferència inaugural de la celebració es farà dijous al Saló de Cent de l’Ajuntament, una ubicació que està a l’altura de la importància de la Biblioteca Arús i del seu impulsor, i que la directora de l’equipament, Maribel Giner, valora positivament. En la mateixa línia, Giner celebra que l’acte de cloenda, previst per al 25 de març de l’any que ve, es farà al Pati Manning de la Diputació de Barcelona i serà presentat per la presidenta d’aquesta institució, Núria Marín.

Una gran desconeguda

“Fa anys que col·laborem amb el Districte, que fem activitats amb entitats del barri i que participem en l’Open House, però la Biblioteca Pública Arús continua sent una gran desconeguda”, explica Giner a Línia Eixample. “Encara et trobes gent del barri del Fort Pienc que no coneix la biblioteca o que no hi ha entrat mai”, lamenta la directora d’aquest equipament, especialitzat en maçoneria, moviment obrer, anarquisme i catalanisme, a més d’en l’univers de Sherlock Holmes.

Tot i que la biblioteca dona prioritat als investigadors que volen endinsar-se en el seu fons especialitzat, també acull estudiants que ara es toparan amb l’exposició cada cop que hi vagin i podran descobrir la història d’un equipament que els transporta a una altra època sempre que el trepitgen. Així, potser, es farà realitat un dels objectius que persegueix Giner: “Que la gent se senti seva la Biblioteca Arús”.

 

Article publicat a Línia Eixample.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram