El Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat ha començat a aplicar àudio binaural als audiollibres mitjançant una nova tecnologia pròpia que permet gaudir d’una experiència immersiva gràcies a l’àudio 3D mitjançant auriculars, replicant la forma en què els humans perceben el so que emana de l’entorn.

“L’àudio 3D millora l’experiència d’un audiollibre, perquè permet afegir un paisatge sonor tridimensional que submergeix completament l’usuari, creant una connexió i una experiència molt reals”, assegura el director de tecnologies audiovisuals d’Eurecat, Adan Garriga.

Eurecat ha desenvolupat demostradors d’audiollibres que són el resultat de la recerca del centre tecnològic en matèria de producció, postproducció i distribució de contingut d’àudio binaural, amb la finalitat de posar a l’abast dels dissenyadors de so, productors i autors eines per poder crear continguts sonors en tres dimensions, tant per al sector editorial com el musical i l’audiovisual.

Garriga explica que la tecnologia de so binaural “posa a disposició dels autors un nou recurs que enriqueix el llenguatge narratiu”. Segons ell, és “més autèntic a l’oïda humana que qualsevol altre format d’àudio, ja que està dissenyat expressament per replicar la manera d’escoltar l’entorn natural”.

Així doncs, amb l’ús de l’àudio binaural, “les editorials podran fer un pas més en la digitalització i trencar una barrera entre els continguts i el receptor”, donat que, en comparació amb el so estèreo, l’àudio binaural “inclou informació espacial, com la direccionalitat del so o la distància, permetent una experiència auditiva totalment immersiva amb auriculars”, afirma Adan Garriga.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram