El Departament de Cultura i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts han posat en marxa el Cens d’Artistes de Catalunya, una eina llargament reivindicada pel sector que ha de servir per cartografiar la creació artística del país. El cens és de caràcter electrònic i voluntari i està gestionat per la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques.

Aquesta és la primera de les 36 propostes per a la millora de la condició professional en el món de la cultura impulsades pel CoNCA que es desenvolupa íntegrament. La voluntat és avançar en el desenvolupament de l’Estatut de l’Artista.

Al cens s’hi poden inscriure aquells artistes que tenen la residència habitual a Catalunya, formació artística i experiència professional mínima d’un any, un nombre mínim d’hores contractades o manifestacions artístiques durant els últims tres anys, i tenir un 15% dels ingressos procedents de l’activitat artística. Excepcionalment, a sol·licitud de l’artista o del CoNCA, s’hi poden inscriure aquelles persones que, encara que no compleixin algun dels requisits anteriors, gaudeixin d’un reconeixement social per la seva trajectòria o aportació a la creació artística. En cas que la sol·licitud sigui de l’artista, requerirà informe previ del CoNCA.

En la fase de definició dels criteris d’inscripció en el cens, el Consell ha tingut interlocució amb 48 associacions sectorials representatives.

En preparació un cens d’oficis connexos

El CoNCA explica que el cens ha de constituir un primer instrument per recollir dades dels artistes professionals del país que permetin, posteriorment, emprendre una agenda legislativa en els àmbits laboral, de Seguretat Social, fiscal o de propietat intel·lectual, en bona part dels casos de competència estatal.

La institució continua treballant amb les associacions amb la voluntat de completar la cartografia del sector amb un segon cens de professionals, empreses i entitats connexes amb el món de les arts a Catalunya. En aquest sentit, actualment desenvolupa els criteris que han de permetre la posada en marxa de la segona fase d’aquesta cartografia, incorporant activitats com la gestió cultural, la distribució, la programació, la direcció de festivals, etc.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram