Les empreses i entitats de l’àmbit cultural ja han començat a presentar expedients de regulació temporal d’ocupació davant la manca d’activitat –i per tant d’ingressos– a causa de les mesures decretades per a la prevenció i el control del coronavirus.

És el cas de Grup Focus, que ha presentat un ERTO per als 330 treballadors: del 100% per al personal vinculat directament a l’activitat dels seus teatres (Romea, Villarroel, Goya i Condal), i amb una reducció del 50% de la jornada laboral per a la resta de la plantilla.

La gerent de Focus, Isabel Vidal, assegurava a l’ACN que aquesta és “l’única solució” del teixit empresarial per “mantenir-se viable” i posteriorment “recuperar” les plantilles. La “voluntat” de l’empresa és pagar els complements salarials que no cobreix la prestació d’atur, però això dependrà de si l’actual situació s’allarga molt en el temps.

Per la seva part, la Fundació Catalunya La Pedrera ha presentat un expedient de regulació temporal d’ocupació per a 150 treballadors d’atenció al públic dels seus equipaments. És a dir, La Pedrera, Món Sant Benet, Món Natura Delta i Món Natura Pirineus. La intenció és que no hi hagi “cap afectació econòmica” per a la plantilla, i per això l’entitat complementarà els imports que no cobreixi la prestació econòmica pública.

La Fundació Joan Miró també ha presentat un ERTO per a tota la plantilla, formada per 57 persones. “Aquesta és, malauradament, l’única via possible per superar una situació conjuntural provocada per la crisi de la Covid-19”, argumenta l’entitat, que no compensarà el 30% del sou que no cobreix la prestació d’atur.

Per altra banda, en funció de les necessitats, la Fundació contempla reincorporar part del personal durant l’Estat d’alarma per realitzar tasques considerades “indispensables”, bàsicament de les àrees de comunicació, manteniment i seguretat.

Finalment, la Sala Beckett també ha executat un ERTO per als seus 18 treballadors, del 75% de reducció de jornada per a l’encarregada de recepció i del 100% per a la resta. Aquesta situació s’allargarà mentre dura la situació de confinament, i l’equipament abonarà el 30% del salari que no cobreix la prestació d’atur.