L’Associació Catalana de Crítics d’Art va celebrar dimarts al vespre la 35a edició dels Premis ACCA en un acte a l’auditori del MACBA.

Enguany, el premi al projecte artístic ha estat per a Verni, de Lara Fluxà, a l’Espai 13 de la Fundació Miró de Barcelona, distingit pel “salt de l’artista cap a una obra sòlida i delicada, que propicia una reflexió sobre el valor de l’objecte artístic i l’enginyeria creativa aplicada al tractament dels residus de la societat de consum”.

En la categoria de comissariat s’ha premiat Cristina Zelich i Pep Rigol per La fotografia “creativa” a Catalunya (1973-1982), a La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona, per “l’acurada selecció de tota una generació de fotògrafs”, així com per “elaborar un relat contextual que configura una altra història de la fotografia catalana”.

Per la seva part, el premi de recerca l’ha guanyat Maia Creus per Fina Miralles. Paraules fèrtils 1972-2017, coproduïda per la Fundació Ars i el Museu d’Art de Sabadell. Creus ha estat guardonada per “documentar” amb rigor l’obra de Miralles, que qualifica de “treball extens que a més d’acompanyar-la durant més de 40 anys, la posa en valor i la inscriu en la història de l’art contemporani, encara eminentment masculina”.

El premi ACCA d’espais i iniciatives enguany és per a David Santaeulària per l’itinerari Bianyal de Bianya, de l’Associació Cultural Binari i l’Ajuntament de la Vall de Bianya, per “conjugar amb cura i qualitat el paisatge, el patrimoni i la contemporaneïtat a través d’intervencions artístiques intergeneracionals”.

En la modalitat de crítica d’art enguany el guardó s’ha concedit al programa Territori contemporani, dirigit per Frederic Montornés, coproduït per Vallès Oriental Televisió i La Xarxa. L’espai ha estat distingit per “donar visibilitat i posar en valor el teixit artístic del territori català, donar veu a artistes i agents culturals, i articular relats entre diferents iniciatives i manifestacions artístiques”.

Finalment, el premi ACCA d’educació ha estat per a Roser Sanjuan i Moisés Mira pel Projecte Radiació +++, del Centre d’Art la Panera de Lleida i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. La iniciativa ha estat guardonada per “la innovació de valorar l’art com una via de mediació social, impulsant la participació de tota la comunitat hospitalària en un projecte de creació col·lectiva”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram