Un jutjat de Barcelona va decretar dimarts llibertat amb càrrecs per a un membre de Castellers de Barcelona detingut el dia abans per vuit presumptes delictes d’abús sexual a menors. Els Mossos d’Esquadra han explicat que la investigació va començar el febrer a partir de les denúncies d’algunes de les víctimes.

Per la seva part, la junta dels Castellers de Barcelona explica en un comunicat que l’acusat va ser expulsat fa uns mesos de manera “cautelar i immediata” tan bon punt la junta va tenir coneixement del “possible comportament inadequat i d’abusos”, a l’espera d’aclarir els fets.

La colla indica que, després de ser informada dels fets, es va posar en contacte amb la Unitat Funcional d’Abusos a Menors (UFAM) de l’Hospital Sant Joan de Déu per derivar els possibles casos a especialistes. Paral·lelament, va contactar amb la Fundació Vicki Bernadet per rebre assessorament respectea les accions a emprendre. D’altra banda, les persones majors d’edat afectades van ser posades en contacte amb l’Associació d’Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADAS).

Finalment, els professionals de la UFAM van considerar que hi havia indicis d’abusos i van actuar d’ofici denunciant el cas a la Fiscalia. Els Castellers de Barcelona es va posar a disposició de la justícia i els Mossos.

La colla remarca que ha “acompanyat” totes les persones afectades i que està treballant “per protegir la canalla i evitar possibles futures situacions”. En aquest sentit, indica que treballa en un protocol que permeti evitar situacions com aquesta “en un espai tan específic com és el món casteller”. Alhora, l’entitat treballa amb els tècnics de canalla perquè rebin formació en prevenció i se’ls “exigeix” tenir el Certificat de Delictes de Naturalesa Sexual en negatiu.

El president de l’entitat, Ramon Gil, ha explicat a l’ACN que els primers episodis del comportament del presumpte autor dels abusos haurien tingut lloc fa més d’un any, i ha assegurat que van actuar tan bon punt en van tenir coneixement. En aquest sentit, diu que se’l va apartar dels Castellers de Barcelona “de manera fulminant” fins que s’esclarissin els fets.