Amb un Sant Jordi en plena pandèmia i una diada alternativa al juliol abocada a ser amb “moltes proteccions”, el Gremi d’Editors de Catalunya descarta aquest any poder acostar-se als més de 20 milions d’euros en vendes de llibres que genera una diada habitual. “Aquest Sant Jordi és a casa, però el 23 de juliol celebrarem el Dia del Llibre i la Rosa al carrer en la mesura que puguem”, diu a l’ACN el president del Gremi d’Editors, Patrici Tixis. Una diada com la de l’any passat, però, “no la tindrem fins a l’any que ve”.

El sector del llibre estima perdre entre el 30% i el 50% de la facturació anual. Sobre les alternatives per consumir lectura, Tixis defensa l’enviament a domicili aquests dies si es “respecta la legalitat” i es “garanteix la seguretat”.

L’aturada en mesos decisius com març i abril i la previsió d’una “nova normalitat” els propers mesos fan que el sector del llibre calculi pèrdues aquest any de fins a la meitat de la seva facturació. No obstant, les nombroses propostes del món del llibre estan deixant entreveure aspectes positius, al parer de Tixis, com la pujada “rellevant” de venda de llibres físics per comerç electrònic o l’increment de consum d’e-books en si mateix.

“Això per a nosaltres és una dada molt optimista perquè reflecteix un gran interès pels llibres, malgrat que no puguis trepitjar el carrer i anar a la teva llibreria hi ha una necessitat del lector de continuar el contacte”, apunta el president del Gremi d’Editors i de la Cambra del Llibre.

Durant els dies previs a Sant Jordi, l’enviament a domicili s’ha convertit en una de les alternatives principals per adquirir noves lectures, no sense debat al sector. “Que tothom opti de la manera que cregui més convenient per poder gaudir dels llibres. Si hi ha iniciatives de tot tipus, perquè garanteixen la seguretat de tothom, doncs són benvingudes”, sosté Tixis.

La diada al juliol, “diferent i imaginativa”

Tixis imagina el 23 de juliol “encara amb moltes mesures de protecció”. Distanciament social, mascaretes, buscar espais més amplis i més esponjats són mesures que estan sobre la taula i que “pactaran” amb les autoritats sanitàries per tal de convenir sobre la manera més adequada de celebrar el Dia del Llibre i la Rosa. “Serà diferent. No ens hem posat encara a dibuixar-ho, ho farem quan coneguem més a fons el pla de desconfinament”, ha detallat.

En definitiva, es treballarà per celebrar un Sant Jordi “el màxim del que es pugui dins el que permetin les autoritats”. La predisposició del món del llibre hi és, però els propers mesos “conviurem amb el coronavirus” i per tant el sector també haurà de buscar “respostes imaginatives”. La situació excepcional farà “complicat” acostar-se a les xifres de vendes habituals d’un Sant Jordi, però el sector “intentarà recuperar “el màxim que pugui”.

“Animarem a tothom a què vingui a les llibreries”, avança, però el context “nou i extraordinari” obliga a estudiar de quina manera es podrà tenir contacte amb els autors i quines fórmules són viables per esponjar-ho, com celebrar cites en diferents dies de la setmana.

Aguantar el negoci

L’obstacle principal serà “sobreviure” a aquest confinament. L’objectiu de la Cambra del Llibre és contribuir a què el màxim d’empreses del sector (editors, llibreters, distribuïdors i impressors) puguin tornar a aixecar la persiana un cop s’acabi l’estat d’alarma. “La diversitat del nostre teixit fa que les mitjanes i petites empreses siguin més fràgils, i quan passes de 100 a 0, deixes d’ingressar uns diners sense els quals és molt difícil d’aguantar”, explica Tixis. De moment, però, assegura que no ha tancat cap negoci per la pandèmia. “Esperem aconseguir-ho, però és un cop molt i molt dur”, lamenta.

Amb aquesta voluntat, el sector demana a les administracions ajudes per superar les setmanes i poder reprendre l’activitat quan ho decretin les autoritats. Tixis apunta “sensibilitat” cap al llibre per part de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, i critica, en canvi, la falta de predisposició per part de l’Estat. No obstant, es mostra expectant sobre el resultat d’una reunió celebrada pels ministeris de Cultura i Hisenda amb el sector la setmana passada on es van “prometre” mesures específiques. “Veurem què en surt, però fins ara no ha demostrat una sensibilitat cap al mon del llibre en absolut”, assenyala.

Així doncs, malgrat el cop “molt dur” que suposa tenir les persianes abaixades, el president del Gremi confia en què el confinament reforçarà la vitalitat del llibre. Al seu parer, el llibre és un dels sectors que “immediatament” quan sobrin les llibreries hi haurà connexió amb els lectors i “permetrà a tothom encarar la nova etapa amb molta més energia”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram