El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha expressat la seva preocupació pel tractament rebut per les activitats culturals amb públic, malgrat la seva adaptació a la crisi sanitària, primer amb l’aturada forçosa i després amb la progressiva reobertura condicionada a les mesures de seguretat per combatre el contagi de la Covid-19.

En tot cas, subratlla que el consum cultural “no es troba en l’epicentre dels contagis que s’han produït fins al moment”, i que l’adaptació del sector “hi ha ajudat amb una molt acurada planificació i seguretat”.

El CoNCA considera que hi ha tres mesures que cal remarcar. Una és la necessitat de desvincular el risc de contagi del consum d’activitats culturals ben estructurades i programades amb totes les mesures de seguretat. “En aquest temps ha quedat demostrat que es poden gestionar de forma eficaç esdeveniments culturals amb coincidències de grups de convivència en un mateix espai, amb total respecte a les mesures de distància social i prevenció de contagis, sense posar en risc el públic assistent, ni els professionals que els atenen, ni els artistes implicats”, assenyala.

“El tancament o suspensió d’aquestes activitats no hauria de figurar entre les primeres mesures que són aplicades des de les administracions per garantir el trencament dels circuits de propagació del contagi”, afegeix al respecte la institució.

En paral·lel, el CoNCA també apunta que cal evitar la cronificació de la precarietat en el sector cultural. “El tancament gairebé automàtic de les programacions culturals projecta una imatge d’inseguretat cap aquestes pràctiques socials i per tant, aprofundeix l’escletxa que allunya el públic dels recintes”, adverteix. Això, diu, genera “desocupació, precarietat i abandonament dels professionals de la cultura”.

En aquest sentit, assenyala que cal evitar que les mesures de suport econòmic desplegades per les diferents administracions en suport als professionals de la cultura “perdin tota la seva efectivitat, per la impossibilitat de reprendre l’activitat”.

Finalment, el CoNCA demana que es faciliti l’establiment de marcs estables i segurs per al desenvolupament de l’activitat cultural. “Administracions i sector cultural han de poder establir nexes de continuïtat entre les mesures establertes pel comitè tècnic del Pla Procicat i la pràctica sostinguda de la programació cultural. Aquest marc de treball basat en l’autoresponsabilitat dels seus promotors i el seguiment del seu compliment per part de l’administració local hauria de ser l’eina de gestió de les programacions culturals del país”, afirma.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram