Art Barcelona Associació de Galeries (Abe), l’Associació de Crítica d’Art de Catalunya (ACCA) i Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC) s’han mostrat “perplexes” per la gestió, per part de l’Ajuntament de Barcelona, de la Fabra i Coats en el seu doble vessant de Centre d’Art i Fàbrica de Creació.

Després que l’Institut de Cultura de Barcelona confirmés que desfà la fusió entre els centres feta el 2019, les entitats han denunciat els “canvis de rumb” municipals i, de retruc, la “degradació” del càrrec de Joana Hurtado, escollida per concurs per dirigir aquests dos espais fusionats, i que ara serà “cessada i recontractada amb caràcter de treballadora autònoma per dirigir únicament el centre d’art”.

De fet, la fusió dels dos centres ja havia estat qüestionada per les tres associacions quan l’ICUB els va consultar en el moment que es preparava el concurs de direcció. Ara l’Ajuntament fa marxa enrere i, un any i mig després d’haver accedit al càrrec, Hurtado deixa de dirigir els dos espais per ocupar-se només del Centre d’Art, mentre que l’ICUB gestionarà internament l’activitat de la Fàbrica de Creació, amb Carles Sala com a coordinador, a l’espera de convocar-se un nou concurs.

Abe, ACCA i PAAC entenen que la decisió és un nou gir que “degrada” el càrrec creat fa tot just un any i mig amb un cessament “que no pot ser discrecional i que hauria d’atendre les mateixes variables que varen portar a la selecció del projecte i al nomenament d’Hurtado”.