Barcelona serà la ciutat convidada en la 45a edició de la Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires, que se celebrarà del 23 d’abril al 13 de maig. Amb el lema Barcelona, ciutat literària, la comitiva comptarà amb 78 convidats: 56 autors (en català i castellà) i il·lustradors; 8 especialistes (llibreters, crítics literaris, periodistes), i 14 artistes.

Durant les tres setmanes que dura el certamen es programaran unes 120 activitats, de les quals 80 formen part del programa literari, una vintena del programa professional de la fira, i la resta activitats de ciutat o institucionals.

L’objectiu és promoure els escriptors de Barcelona, Catalunya, Illes Balears, País Valencià i Andorra; millorar la presència de la literatura catalana a l’Amèrica Llatina, i reforçar els llaços d’intercanvi cultural entre la capital catalana i l’argentina. En paral·lel, també es volen potenciar les traduccions al castellà dels autors en català, les coedicions, i millorar els mecanismes de distribució de les editorials catalanes.

Barcelona, ciutat literària comptarà amb un estand de 200 metres quadrats que inclourà un petit auditori i una gran llibreria amb un fons de 10.000 exemplars on s’exposaran i es posaran a la venda fins a 700 títols de més de 350 autors. A més, aixoplugarà una quarantena d’editorials catalanes.

En el marc del programa també s’organitzaran dues expo­sicions dins recinte el firal (Visita Barcelona en 32 il·lustracions i La litera­tura catalana al món) i una tercera a la ciutat (Llibreria Catalònia, Editorial Sudamericana i editorial Edhasa. Llibres d’anada i tornada).

La comitiva

Els autors i especialistes convidats, són: Horacio Altuna, Sebastià Alzamora, Xavi Ayén, Josep Badal, Eva Baltasar, Maria Barbal, Max Besora, Aina Bestard, Paula Bonet, Rocío Bonilla, Oriol Canosa, Maite Carranza, Nora Catelli, Natalia Cerezo, Flavia Company, Teresa Colom, Jaume Copons, Edgardo Dobry, Joan Domènech, Najat El Hachmi, Marta Escudero, Pere Estupinyà, Laura Fernández, Manuel Forcano, Liliana Fortuny, Marina Garcés, Raül Garrigasait, Jordi Gràcia, Àngels Gregori, Ingrid Guardiola, Julià Guillamon, Gabriel Janer Manila, Gemma Lienas, Joan-Lluís Lluís, Héctor Lozano, Gabi Martínez, Laura Meseguer, Matías Néspolo, Bel Olid, Miki Otero, Alejandro Palomas, Josep Pedrals, Javier Pérez Andújar, Laura Perez Vernetti, Josep Piera, Begoña Pozo, Jaume Pont, Jordi Puntí, Pilar Rahola, Llucia Ramis, Antonio Ramirez, Maria Carme Roca, Albert Salvadó, Care Santos, Jordi Sierra i Fabra, Victoria Szpunberg, Isabel Sucunza, Clara Usón, Antònia Vicens, Antoni Vidal Ferrando, Sergio Vila-Sanjuán, Muriel Villanueva, Silvana Vogt i Carlos Zanón.

La participació és un projecte organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Ramon Llull, l’Institut Català de les Empreses Culturals i la Fundació El Libro amb el suport del Govern de les Illes Balears, la Generalitat Valenciana, el Govern d’Andorra, la Fundació Ramon Llull, Acció Cultural Espanyola, el Govern de la Ciutat de Buenos Aires, el Gremi d’Editors de Catalunya i Editors.cat.

La Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires en conjunt supera cada any les 1.000 activitats i el milió de visitants. El recinte compta amb més de 45.000 metres quadrats i reuneix prop de 480 expositors i 12.000 professionals al llarg de les tres setmanes.