Parc Audiovisual de Catalunya.

El Govern, a través dels departaments de Cultura i d’Empresa i Coneixement, impulsa el projecte Catalunya, motor de la innovació audiovisual i del videojoc del sud d’Europa, una aliança institucional i empresarial en què també participen activament els ajuntaments de Terrassa, principalment a través del Parc Audiovisual de Catalunya, i de l’Hospitalet de Llobregat.

La iniciativa preveu crear una nova infraestructura –mitjançant l’ampliació del Parc Audiovisual– que esdevingui un centre de referència de recerca i producció per als sectors audiovisual i de continguts digitals.

L’Executiu afirma que el projecte és “estratègic” per al país. Segons explica en un comunicat, el nou centre podria comportar la creació de prop de 400 empreses i 4.000 llocs de treball en l’àmbit audiovisual, i permetria augmentar la facturació del sector fins assolir els 2.300 milions d’euros. Quant als videojocs, assenyala que es crearien al voltant de 40 empreses i prop d’un miler de llocs de treball, i es doblaria la facturació, que se situaria en 980 milions d’euros anuals.

L’objectiu és consolidar un ecosistema de les indústries creatives de l’audiovisual i els videojocs des de la col·laboració público-privada. Així, a més de la Generalitat i els ajuntaments de Terrassa i l’Hospitalet, es preveu que participin empreses, professionals i associacions dels sectors implicats; plataformes i mitjans audiovisuals; festivals i fires, així com universitats i centres de recerca.

El projecte optarà als fons europeus Next Generation EU, destinats a projectes empresarials amb un alt potencial transformador, que suposin un canvi estructural i tinguin un impacte durador sobre la resiliència econòmica i social, la sostenibilitat, la competitivitat a llarg termini i l’ocupació.

Posicionar Catalunya com a ‘hub’

Catalunya, motor de la innovació audiovisual i del videojoc del sud d’Europa persegueix impulsar un innovador espai de platós i afavorir així la creació de continguts; atreure empreses d’àmbit global que treballin amb talent local i creïn productes d’abast internacional, i crear un entorn de treball comú amb criteris de sostenibilitat per a les empreses del sector que els permeti col·laborar i créixer conjuntament.

En definitiva, amb aquest projecte es busca posicionar Catalunya a nivell internacional com un hub “innovador i punter” en la producció audiovisual i de continguts digitals. A més, també es vol contribuir a reduir la bretxa de gènere en l’àmbit de la innovació audiovisual i el videojoc, i incrementar la creació i la difusió de producció cultural innovadora en català amb vocació internacional.

A banda del Parc Audiovisual de Catalunya, Terrassa compta amb el Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya, així com el centre tecnològic Leitat. A més, acull el centre de recuperació i conservació de la Filmoteca de Catalunya i l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC).

Per la seva part, l’Hospitalet de Llobregat acull el Centre d’Innovació i Formació per a l’Ocupació (CIFO), una referència en arts gràfiques, així com l’Escola d’Art i Superior de Disseny Serra i Abella, i Torre Barrina.

Les noves instal·lacions

El nou centre inclourà sis platós de 1.500 metres quadrats que es podran interconnectar; dos platós de 800 metres quadrats dotats amb tecnologia LED, i un altre de 500 per a captació volumètrica, 360º i captura de moviment. Els espais estaran equipats amb l’última tecnologia adaptada i està previst que evolucionin amb les necessitats del sector.

La infraestructura acollirà, a més, sales de postproducció i de testeig d’UX; estudis de sonorització i enregistrament de podcasts; un clúster d’empreses, espais d’incubació i coworking; una oficina per ajudar les empreses audiovisuals en la creació d’AIE, així com espais per a institucions públiques que puguin oferir serveis, finançament i assessorament i col·laborar amb els projectes.

El centre també oferirà espais per a la creació de continguts interactius (VR/XR); laboratori de projectes que impliquin AI, 5G, robòtica i tecnologia innovadora; laboratoris de recerca aplicada que permetin la transferència entre universitat i empresa que contribueixi a la creació de talent; espais d’assessorament, formació, capacitació empresarial i professionalització per promoure la creació de programes adreçats a la investigació i el prototipatge de continguts i tecnologies immersives.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram