La presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya, Isabel Vidal, ha advertit que moltes “estructures petites”, entre les quals sales, productores i companyies podrien no sobreviure a l’impacte del coronavirus. “Si la situació s’allarga, hi ha empreses que seguiran, altres ho faran amb més dificultats, i n’hi ha que no podran”, pronostica en declaracions a l’ACN.

Vidal tem tant pels perjudicis d’un allargament de la inactivitat imposat pel confinament com per la tardança de més mesures públiques de xoc. A més, remarca que el calendari més plausible de retorn a la normalitat, a tocar de l’estiu, no convida a l’optimisme respecte a la resposta del públic.

Si quan la Generalitat va decretar el tancament de sales ADETCA va demanar un “pla de xoc real” amb mesures econòmiques “immediates” (principalment “crèdits” per fer front als problemes de tresoreria), promocionals i legals, ara amb l’Estat d’alarma perllongat ja veu imprescindible “un nou pla de xoc” que vagi més enllà. “Falten diners a fons perdut”, afirma Vidal.

Mentre s’està a l’espera de mesures específiques de suport al sector cultural per part del Govern espanyol, la presidenta d’ADETCA admet que tot allò que s’han disposat fins ara la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona són unes “bones primeres mesures”, però orientades sobretot a satisfer necessitats de liquiditat de les empreses.

Amb tot, alerta del risc de sobreendeutament. Segons Isabel Vidal, pot passar que els equipaments, productores i companyies petites que ara recorrin al crèdit que facilita l’administració per salvar la falta d’ingressos, quan tornin a l’activitat els costi fer front al pagament –fins i tot a interessos baixos– en un context de dificultats per la ressaca de la crisi.

Reclama mesures més contundents

“S’ha de tenir molt en la ment com salvar estructures, com salvar teixit, perquè aquest és el que acabarà donant feina als treballadors de la cultura, artistes i tota la gent que depèn d’aquestes produccions”, assenyala la presidenta d’ADETCA. “Faltaran diners per salvar el teixit empresarial, perquè hi ha molta estructura que no aguantarà”, insisteix.

Isabel Vidal diu que vol ser “positiva”, però recorda que el calendari tampoc acompanya. L’escenari de reobertura més optimista no es preveu per abans de mitjan abril, i per tant la “recuperació” arribarà amb l’inici dels mesos d’estiu, la “temporada baixa”.

La gerent del Grup Focus també té en compte la reacció del públic: “La gent haurà estat un o dos mesos tancats a casa, i el que voldrà és aire lliure”. Per això, torna a demanar una “gran campanya de sensibilització” des de les administracions quan arribi el moment, per fomentar que “la gent torni al consum cultural”.