Els Premis GAC 2020 han distingit Josep Maria Civit (col·leccionisme); Magda Bolumar. Papers dels anys 60 i 70 de la Galeria Marc Domènech (exposició històrica en galeria); RocioSantaCruz (programació anual); Arnau Horta (comissariat); Gonzalo Elvira (artista per la millor exposició en galeria); Glenda León (artista emergent); Ángela Molina (crítica) i Mirador de les Arts (mitjà de comunicació).

Galeries d’Art de Catalunya i l’Associació Art Barcelona van lliurar dimecres en el marc de la 13a edició de la Nit del Galerisme, que es va retransmetre en streaming des de la llibreria Ona de Barcelona.

Durant l’acte es va homenatjar Antoni Llena, que va rebre el Premi Honorífic a la trajectòria artística, i Chus Roig, distingida amb el Premi Honorífic a la trajectòria galerista, fets públics al febrer.

Premis GAC 2020

El jurat ha guardonat Josep Maria Civit amb el premi al col·leccionisme “per la seva dedicació constant i continuada al col·leccionisme d’art contemporani”, desplegada durant més de 40 anys, amb la intenció, segons ell mateix, de “mantenir un compromís i una responsabilitat amb la societat del nostre temps”.

El premi a la millor exposició històrica enguany ha estat per a Magda Bolumar. Papers dels anys 60 i 70, presentada a la galeria Marc Domènech, del qual el jurat ha valorat “la recuperació valenta d’una dona artista que sempre va restar al costat i a l’ombra del seu marit, l’escultor Moisès Villèlia”, i que considera “va ser la revelació de l’any”.

La galeria RocioSantaCruz ha estat guardonada per la “coherència” d’una programació que al llarg del 2019 va incloure exposicions de Palmira Puig-Giró, Lois Patiño, Monserrat Soto i Diogo Pimentào, “mantenint sempre el nivell d’exigència i qualitat, de risc i d’aposta pels nous valors junt amb els ja consolidats, que caracteritza aquesta galeria des de la seva creació”.

Arnau Horta ha rebut el premi al comissariat per l’exposició Art sonor? a la Fundació Joan Miró. El veredicte destaca que és “una recopilació molt ben estructurada i clara que revisa la qüestió de la sonoritat en l’art i es planteja la possibilitat o no d’aquesta categoria estètica. Un discurs format per un recull d’obres impressionant d’artistes dels segles XIX i XX, i engloba tant figures internacionals de primera línea com d’altres que han quedat injustament a un segon pla i les posa en valor”.

El premi a l’artista per la millor exposició en galeria ha estat per a Gonzalo Elvira per Idilio, presentada a la galeria RocioSantaCruz. El jurat l’ha guardonat per “la mirada irónica, sàvia, estètica i respectuosa al món sentimental de la cultura popular i de masses, deixant entreveure l’estreta relació que hi ha hagut, més sovint del que pot semblar a primera vista, entre aquest i l’anomenada i elitista alta cultura”.

Per la seva part, Glenda León ha rebut el Premi DKV a l’artista emergent per la millor exposició en galeria per Mecánica Celeste, presentada a la galeria Senda. DKV ha tingut en compte que el treball de León “incideix en la necessitat de l’ésser humà per completar la seva individualitat”, i que en aquesta cerca “recorre a explorar la natura i reflexiona sobre la lleugeresa i brevetat de la vida humana i la gravetat i durada que les nostres accions produeixen en ella”.

Enguany el jurat ha concedit el premi a la crítica a Ángela Molina per la seva llarga trajectòria des de les pàgines del diari El País, al Quadern de l’edició de Catalunya i a Babelia, “defensant l’art més transgressor i autèntic, més enllà de les modes i de la comercialitat”.

Finalment, el premi al mitjà de comunicació ha estat per al diari digital Mirador de les Arts, dirigit i editat per Ricard Mas. El jurat ha considerat que és “una iniciativa particular, valenta i decidida, que ha volgut omplir el gran buit existent de publicacions dedicades a l’art i les exposicions al nostre país, amb col·laboracions de reconeguts historiadors i crítics d’art, així com també escriptors i periodistes”.

El jurat dels Premis GAC estava format per l’historiador de l’art, crític i periodista Josep Casamartina (president); la periodista i crítica d’art Montse Frisach; la col·leccionista d’art Roser Figueras, directora de Cal Cego; la historiadora, crítica de art i comissària Helena Tatay, i l’artista Rafel G. Bianchi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram