Aquest cap de setmana reobre les seves portes el teatre de L’Artesà del Prat de Llobregat després de gairebé 30 anys tancat. El projecte arquitectònic de reforma ha combinat l’adaptació a les exigències artístiques, culturals i ciutadanes actuals, i el respecte a la memòria i el valor social que té aquest espai centenari per a la ciutat.

El nou edifici de L’Artesà té una superfície de 5.283 metres quadrats construïts, i compta amb una sala gran de 611 localitats; una sala petita amb una capacitat per a 160 espectadors; tres sales d’assaig; un foyer; i diversos espais auxiliars com camerinos, sala de lectura, sales tècniques, magatzems o oficines.

L’Ajuntament del Prat ha invertit 12.551.416 euros en el nou equipament per a les arts escèniques: 10.072.876 euros per a la seva construcció i 2.478.540 en despesa escenotècnica.

Tres pilars

El nou artesà està codirigit per Cristina Alonso Martín i Cèsar Compte Margalef, escollits per concurs públic. El projecte pivotarà sobre tres grans eixos: l’exhibició d’espectacles, la formació i la creació artística.

Es considera que la diversificació de l’activitat de L’Artesà i el fet de no centrar-la exclusivament en l’exhibició contribuirà a la sostenibilitat artística del projecte.

Pel que fa a la programació, s’hi faran des de grans produccions fins a espectacles més contemporanis, cercant l’equilibri entre les propostes més comercials i les més independents; entre allò local, estatal i internacional; combinant el respecte per la tradició i l’aposta per la innovació.

El node d’un projecte en xarxa

L’Artesà està concebut com el node central del programa Arts en viu del Prat, que vol connectar els diferents equipaments i projectes que treballen en aquest àmbit (El Modern, La Capsa, El Cèntric i els diferents centres cívics de la ciutat), per fer coherent i complementària la seva tasca.

El programa s’organitza a partir d’un model en xarxa en què els diferents equipaments treballen de manera col·laborativa i oberta amb la ciutadania, les associacions i entitats locals, l’Escola d’Arts en Viu i la resta de centres educatius de la ciutat i altres projectes ja existents com IntersECCions.

La història

L’Artesà va ser construït l’any 1919 per l’arquitecte modernista Antoni Pasqual, per encàrrec de l’entitat Centre Artesà, i inicialment va acollir espectacles teatrals, projeccions de cinema i actes benèfics. Durant la Guerra Civil, la CNT el va ocupar i, un cop acabada, la societat de propietaris va recuperar l’edifici. Des d’aleshores i fins als anys 80, la seva activitat principal va ser el cinema, que va compaginar amb el teatre.

El 1987, l’Ajuntament del Prat va llogar el teatre per fer-hi una programació artística regular i posar l’accent en la seva recuperació com a espai públic dedicat a la cultura. Però a finals de 1988 va haver de tancar a causa de la manca de condicions mínimes de seguretat i per les greus deficiències estructurals de l’edifici.

El projecte de recuperació de l’Artesà es va començar a concretar quan l’Ajuntament va comprar el recinte l’any 2003. Després de diversos estudis tècnics que recomanaven descartar una possible rehabilitació del teatre, el 2014 es va obrir un concurs públic per seleccionar un projecte arquitectònic, que va guanyar el despatx Bosch-Forgas. L’estiu de 2017 es van iniciar les obres de reforma.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram