Els Castellers de Berlín (foto: Lorena González de la Cuesta).

La tradició castellera no comença i acaba a Catalunya. Tot al contrari. Des de fa anys, hi ha colles castelleres arreu del món. Potser les dues més conegudes són els Castellers de Lo Prado (Xile) i els Xiquets de Hangzhou (Xina), apadrinades pels Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, respectivament. Però n’hi ha d’altres a París, Londres, Copenhaguen, Edimburg, Dublín o Berlín.

A la capitat d’Alemanya, des de fa un any, s’ha format la colla els Castellers de Berlín amb una seixantena de persones de diverses edats. “En la majoria de capitals europees hi ha colles castelleres i Berlín no podia ser-ne menys”, diu la presidenta de la colla, Anna Marrodán. Els primers passos dels Castellers de Berlín van ser integrar els conceptes tècnics de les torres humanes entre tots els integrants de la colla. “Des de l’abril de l’any passat, la colla assaja amb regularitat cada setmana”, apunta Marrodán. Primer ho van fer a Blankensteinpark, un parc exterior de la ciutat molt acollidor quan fa bon temps, i ara, de forma més regular, a les dependències d’un club esportiu. D’aquesta manera no se suspèn l’assaig en cas de pluja o mal temps.

La colla castellera de Berlín, apadrinada per la Vila de Gràcia, va néixer fruit de la vinculació amb el món casteller a Catalunya. És el cas del Carles ‘Xarli’ Serra, qui va formar part durant una dècada a la colla dels Gausacs de Sant Cugat. Fa cinc anys que viu a Berlín i és l’actual cap de colla. “Intentem transmetre l’esperit casteller a Berlín. És una manera de projectar una part de la tradició catalana i, també, per sentir-nos com a casa”, explica el cap de colla. La relació amb les colles castelleres és molt estreta. Fins al punt que els Capgrossos de Mataró i la colla Vila de Gràcia han cedit cascs i faixes als seus col·legues de Berlín.

La indumentària de la colla castellera berlinesa la formen una camisa groga, una faixa negra i un mocador vermell amb punts blancs. “Els colors es van escollir per unanimitat”, explica la presidenta. Els camises grogues han començat a enlairar-se amb castells, això sí, molt primerencs. El 15 de febrer passat van carregar i descarregar el primer castell de 5 (2d5). Serra explica que “estem molt lluny de les grans colles de referència, però la prioritat ara mateix és consolidar-nos com a colla castellera internacional i ampliar-ne la base”.

Una actuació al mes

Un dels reptes d’aquest 2019 serà, segons Marrodán, “engrescar els berlinesos” per pal·liar la fluctuació de catalans que arriben i marxen cada any de Berlín. Per consolidar el projecte cal disposar d’un bon grup d’integrants. La presidenta afegeix que “tot passa per seduir la comunitat alemanya a Berlín amb la intenció que aquells que els agradin els castells formin part de la colla”. La capital alemanya és una ciutat socialment molt activa i aquest és un recurs que volen aprofitar per eixamplar la base de la colla.

El 2019 ha de ser el de l’embranzida definitiva pels Castellers de Berlín. “Tenim programada una actuació mensual i això és bo perquè ens donarà cada cop més continuïtat”, admet Marrodán. Les actuacions permetran, alhora, donar-se a conèixer i exportar la cultura castellera a Alemanya. D’entre les actuacions, Serra explica que “rebem tota mena de sol·licituds. Fins i tot de molt curioses, d’alemanys que ens han vist alguna vegada i que volen que alcem un castell al jardí de casa seva”.

La colla castellera de Berlín no està integrada a la Coordinadora de colles castelleres de Catalunya. “Som una colla satèl·lit”, apunta Serra. Berlín està posant la base per convertir-se, amb el temps, en una de les colles de referència arreu d’Europa. A la mateixa alçada que París, Londres o Copenhaguen.

 

Article publicat a Exterior.cat

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram