Foto: Acció Perifèrica

Acció Perifèrica és una llibreria de Nou Barris que es defineix com a transfeminista i LGTBI+. El Jose i la Noelia estan al capdavant del negoci, que pretén fugir de les dinàmiques capitalistes. “Si vols ser un espai segur, és important que t’oblidis de competir”, declaren. Parlen de si mateixes en femení, i la seva complicitat es trasllada a l’hora de respondre les preguntes. Entre l’una i l’altra s’acaben les frases: són un equip.

Què vol dir ser una llibreria transfeminista i LGTBI+?
Nosaltres dues tenim una perspectiva feminista, trans, LGTBI+, antiracista, entre d’altres, i d’alguna manera la nostra mirada interseccional i els nostres valors es veuen reflectits a la llibreria. No només venem llibres amb mirada transfeminista i LGTBI+, també volem ser un espai segur dins del barri, a Nou Barris. Al cap i a la fi, el transfeminisme és cura, ens ho han ensenyat les companyes trans.

En què es tradueix?
Si una veïna em diu “necessito desfogar-me, puc venir a la llibreria”, sap que sempre tindrà un lloc. Vivim en un sistema capitalista que no ens permet parar, les companyes t’acompanyen i t’ajuden perquè t’aturis quan et calgui. Sabem d’on venim: de la precarietat, i no ho oblidem.

I de quines altres maneres us impliqueu?
A banda de ser una llibreria, som una entitat, fem teixit de barri. Quan a Nou Barris es va organitzar una xerrada trànsfoba, per exemple, vam ser-hi a les protestes. Quan ha calgut abaixar la persiana i anar a manifestar-nos, ho hem fet. Si podem ajudar, ho farem. Sigui proporcionant recursos o fent propaganda. Ens definim com “més que una llibreria”, amb tot el que implica.

També dueu a terme tallers i activitats.
Sí, tenim un club de lectura amb autores, per exemple. També hem fet tallers sobre menstruació amb perspectiva transfeminista i fem presentacions de llibres que possiblement no havien arribat mai al barri.

Reivindiqueu que sou de Nou Barris. De fet, el vostre nom és Acció Perifèrica.
Una de les raons per les quals va sorgir la idea d’obrir la llibreria va ser que ambdues havíem de desplaçar-nos fins al centre de Barcelona quan volíem aconseguir segons quins llibres. Al cap i a la fi, això genera una falta de referents, t’has de moure per tenir-los. Pel que fa a la cultura, tot es fa amb una mirada centralista, i ho volem canviar.

“Si vols ser un espai segur, és important que t’oblidis de competir”

Quines dificultats teniu per trobar-vos a la perifèria?
Doncs amb els enviaments, per exemple. Les novetats ens arriben més tard que a les llibreries del centre. Els circuits no estan a la nostra zona. Té una implicació molt forta ser a la perifèria, és involuntari.

Com va ser la rebuda del barri?
Hem tingut molt bona acollida. Reivindiquem que existim també a Nou Barris i a la perifèria, que és diversa. La veritat, ens ha sorprès la quantitat de persones que ens han demanat llibres al voltant de la bisexualitat. Nou Barris és bisexual [riuen].

És genial que vinguin a buscar-vos.
Molt. També venen a la llibreria dones grans, veïnes feministes que ens visiten per felicitar-nos i dir-nos “que bé que sigueu aquí”. I veus que agafen llibres que segurament abans no trobaven a Nou Barris.

Què diríeu a aquells que vulguin obrir un negoci que sigui un espai segur pel col·lectiu LGTBI+?
Crec que s’ha de tenir molt clar d’on vens, quines coses et travessen i què pots oferir. Si vols ser un espai segur, sobretot és important que t’oblidis de competir. Nosaltres diem que sempre sumem, no traiem clientela a ningú.

I què oferiu més enllà de les grans cadenes de llibres?
Comptem amb tota mena d’editorials petites i independents i volums autoeditats que ens semblen d’allò més interessants, però que per falta de recursos potser no arriben a les grans llibreries. Però més enllà dels títols, som comerç de proximitat. Aquí et coneixem, sabem què et pot interessar i et farem recomanacions de manera molt més personal. I si vols un llibre que no tenim, farem totes les gestions que calguin per portar-te’l.

 

Entrevista publicada a Orgull.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram