Carles Cortés presenta les retransmissions dels castells [foto: La Xarxa].
Comunicació 21 ha parlat amb el productor executiu dels continguts sobre castells de La Xarxa, Jordi Sacristán, i el director de TAC12 i director de les retransmissions de les diades castelleres, Xavier Abelló, per conèixer com es presenta aquesta temporada, que tot just es troba a l’equador i a les portes del concurs de castells.
“Les retransmissions són el gran element difusor del fet casteller, a La Xarxa ho fem a través de les televisions de proximitat”, diu Jordi Sacristán
Com a país de tradicions, Catalunya té en els castells un dels grans atractius i manifestacions culturals més arrelades. Per això, i sobretot en zones com les de Tarragona o el Penedès, és un dels continguts que apareixen en les graelles dels mitjans locals i del territori. En aquest sentit, Abelló explica que els primers passos van néixer en les televisions i ràdios tarragonines, com TAC12: “Les retransmissions castelleres en el món local van començar a les televisions locals i a finals de segle ja se’n feien, però era un context molt diferent, aleshores es feien amb uns mitjans molt precaris, i el món casteller també ha evolucionat”. Segons Sacristán, “les retransmissions són el gran element difusor del fet casteller, a La Xarxa ho fem a través de les televisions de proximitat i a través de la plataforma i hem augmentat les audiències”.
L’equip de la retransmissió del darrer concurs de castells a la Tarraco Arena [foto: La Xarxa].
Abelló afegeix que “el mitjà televisiu ha canviat, estem fent un producte molt especialitzat i tenim una realització on s’han aprofitat les millores tecnològiques i el seu abaratiment”. El director de TAC12 apunta que els mitjans petits necessitaven un accés a una tecnologia puntera i l’entrada en joc de La Xarxa ha estat crucial.
Aina Mallol, comunicadora del món casteller [foto: La Xarxa].
“El concurs és la gran Champions dels castells”, apunta Xavier Abelló
En el calendari de les colles hi ha tres dies apuntats: el 29 de setembre i el 5 i el 6 d’octubre, els quals formen el Concurs de Castells. La gran diada es presenta com una oportunitat per brillar quant a contingut i els responsables de les retransmissions ho saben: “És el fet casteller més gran, és un esdeveniment que té un ressò espectacular i produïm el senyal internacional per a totes aquelles televisions d’arreu del món que el vulguin”, apunta Sacristán. A més, afegeix que “és la gran Champions dels castells”. Abelló exposa que mobilitzen un equip de 60 persones i que hi aboquen tots els esforços per oferir el millor producte possible, “són continguts que ja formen part de la nostra feina”. Amb tot, es tracta d’una coproducció a tres bandes entre TAC12, La Xarxa i 3Cat on tothom hi aboca la seva millor versió perquè els castells siguin una gran carta de presentació de Catalunya arreu del món.
Carles Cortés, Aina Mallol i Xavier Abelló [foto: La Xarxa].
Tot just en l’equador de la temporada, veure els castells en pantalla no supera l’emoció de les places, però l’ambició en l’aposta de La Xarxa i les televisions locals per oferir-los al públic confirma que agraden, i molt, i que no es tracta d’una febre fugissera.