Carles Cortés presenta les retransmissions dels castells [foto: La Xarxa].

La temporada castellera va començar el passat 24 de juny a Valls i fins a mitjans del mes de novembre omplirà algunes de les places més singulars de Catalunya de pinyes, castells i tradició. Però els castells arriben molt més enllà, i és que l’aposta de La Xarxa i les televisions locals TAC12, Penedès TV i Canal Blau suposa, un any més, l’obertura d’aquesta manifestació cultural catalana cap al món. De fet, televisions de països com Austràlia, Àustria o França ja han fet demandes per tenir les imatges de les diades, que encisen Catalunya i segueixen guanyant adeptes.

Comunicació 21 ha parlat amb el productor executiu dels continguts sobre castells de La Xarxa, Jordi Sacristán, i el director de TAC12 i director de les retransmissions de les diades castelleres, Xavier Abelló, per conèixer com es presenta aquesta temporada, que tot just es troba a l’equador i a les portes del concurs de castells.

“Les retransmissions són el gran element difusor del fet casteller, a La Xarxa ho fem a través de les televisions de proximitat”, diu Jordi Sacristán

Com a país de tradicions, Catalunya té en els castells un dels grans atractius i manifestacions culturals més arrelades. Per això, i sobretot en zones com les de Tarragona o el Penedès, és un dels continguts que apareixen en les graelles dels mitjans locals i del territori. En aquest sentit, Abelló explica que els primers passos van néixer en les televisions i ràdios tarragonines, com TAC12: “Les retransmissions castelleres en el món local van començar a les televisions locals i a finals de segle ja se’n feien, però era un context molt diferent, aleshores es feien amb uns mitjans molt precaris, i el món casteller també ha evolucionat”. Segons Sacristán, “les retransmissions són el gran element difusor del fet casteller, a La Xarxa ho fem a través de les televisions de proximitat i a través de la plataforma i hem augmentat les audiències”.

L’equip de la retransmissió del darrer concurs de castells a la Tarraco Arena [foto: La Xarxa].

L’evolució en la tecnologia, en els castells que mostren les colles i les capacitats que han adquirit els mitjans integren la fórmula de les retransmissions castelleres. Per això, diu Sacristán, La Xarxa va assumir, el 2014, el lideratge dels continguts fets a Catalunya: “Des de La Xarxa s’ha unificat tot el que les televisions locals feien i s’ha impulsat una nova manera de comunicar el fet casteller a través de recursos tècnics i modernitzant el llenguatge i la manera de comunicar”.

Abelló afegeix que “el mitjà televisiu ha canviat, estem fent un producte molt especialitzat i tenim una realització on s’han aprofitat les millores tecnològiques i el seu abaratiment”. El director de TAC12 apunta que els mitjans petits necessitaven un accés a una tecnologia puntera i l’entrada en joc de La Xarxa ha estat crucial.

Aina Mallol, comunicadora del món casteller [foto: La Xarxa].

Tot i tractar-se d’un producte especialitzat, La Xarxa no ha tingut dubtes a explorar-lo i crear productes que responguin a les necessitats dels espectadors. Per una banda, el que s’enfoca a la comunitat castellera; de l’altra, el divulgatiu per arribar a una audiència més gran, i el tercer pretén apropar-se al públic més general. L’audiència no s’ha ressentit d’ençà la posada en marxa de la plataforma La Xarxa+, segons explica Sacristán, i conclou que “tenim el vertical sobre castells més important de Catalunya”.

“El concurs és la gran Champions dels castells”, apunta Xavier Abelló

En el calendari de les colles hi ha tres dies apuntats: el 29 de setembre i el 5 i el 6 d’octubre, els quals formen el Concurs de Castells. La gran diada es presenta com una oportunitat per brillar quant a contingut i els responsables de les retransmissions ho saben: “És el fet casteller més gran, és un esdeveniment que té un ressò espectacular i produïm el senyal internacional per a totes aquelles televisions d’arreu del món que el vulguin”, apunta Sacristán. A més, afegeix que “és la gran Champions dels castells”. Abelló exposa que mobilitzen un equip de 60 persones i que hi aboquen tots els esforços per oferir el millor producte possible, “són continguts que ja formen part de la nostra feina”. Amb tot, es tracta d’una coproducció a tres bandes entre TAC12, La Xarxa i 3Cat on tothom hi aboca la seva millor versió perquè els castells siguin una gran carta de presentació de Catalunya arreu del món.

Carles Cortés, Aina Mallol i Xavier Abelló [foto: La Xarxa].

En una aposta ambiciosa, La Xarxa i les televisions locals han abraçat els castells, han fet pinya i han sumat esforços per aixecar junts aquest pilar. Els castells han evolucionat i la tecnologia els ha acompanyat, una millora que ha estat el trampolí definitiu per mostrar-se al món. Abelló recalca que “La Xarxa és la suma de televisions i ràdios i dels seus esforços”, mentre que Sacristán recorda que a partir d’aquests esforços “intentem crear un producte únic que l’elevi a un estàndard del màxim nivell professional”.

Tot just en l’equador de la temporada, veure els castells en pantalla no supera l’emoció de les places, però l’ambició en l’aposta de La Xarxa i les televisions locals per oferir-los al públic confirma que agraden, i molt, i que no es tracta d’una febre fugissera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram