La Fundació Joan Miró tanca el seu any més difícil amb una caiguda de prop del 90% dels visitants i un balanç econòmic que se salva gràcies a aportacions extraordinàries de les administracions públiques. Durant el confinament, el seu director, Marko Daniel, va témer si la Fundació “podria tornar a obrir”, però la situació s’ha pogut redreçar. Sense públic, però, ha tornat a aflorar la “demanda de mínims” perquè els ajuts públics sufraguin la despesa de manteniment de l’edifici i el patrimoni. Les converses són “prometedores”, però no es concretaran en el pressupost de l’any vinent. L’equipament seguirà obrint només els caps de setmana mentre no torni el gran públic, previsiblement a la primavera, quan s’estrenarà també la nova programació.

En una entrevista amb l’ACN el director es mostra convençut, fins i tot després d’un any tan difícil, que la línia de programació de la Fundació és el seu principal capital, així com els seus programes públics. Es mostra “molt content” de les propostes que s’han fet enguany i avança que el programa que segueix va en la mateixa línia.

Les noves propostes expositives arrencaran a partir de la primavera, que és també quan Daniel augura que pugui “tornar” el públic internacional a Barcelona i la Fundació. La primera reconstrueix la relació de Joan Miró amb ADLAN, entitat cultural sorgida a la Barcelona republicana amb l’objectiu de defensar la modernitat i difondre l’art nou. L’Espai 13, plataforma de l’art emergent actual, acollirà la mostra de Lorea Alfaro i Jon Otamendi, que tancarà el cicle Gira tot gira. I la Fundació presentarà també exposicions a partir de les seves col·leccions al Musée Rolin d’Autun, a França; a l’Ambaixada d’Espanya a França, a París, i al Museu Can Mario de la Fundació Vila Casas, a Palafrugell.

Marko Daniel considera que amb aquest avançament i amb el que ha de venir es mantenen els tres eixos “essencials” del seu projecte: “l’obra de Miró vista d’una manera viva i activa, l’art contemporani internacional de primer nivell, i l’art emergent també d’altíssima qualitat”. D’altra banda, un dels canvis importants que viurà l’edifici l’any vinent és el trasllat de l’Arxiu a la sala octogonal de la primera planta, una operació que recupera les funcions originals de la torre del coneixement anhelada per Miró i Sert.

Balanç del 2020

La patacada del coronavirus ha arribat en un moment en què la Fundació “pensava que havia donat la volta a una situació difícil” del 2019, amb diversos acomiadaments per fer front a la crisi. Però l’any es va tancar amb una important aliança econòmica amb la Fundació Vila Casas, un increment de visitants i més recursos per patrocini.

Durant el tancament de la primavera, les projeccions econòmiques apuntaven una pèrdua d’ingressos de 3,4 milions d’euros per l’impacte de la crisi de la Covid-19. La Fundació va implementar mesures d’estalvi per 1,2 milions d’euros (ERTO per a tota la plantilla de la Fundació, encara vigent, i suspensió dels contractes de serveis externs). Però encara quedaven 2,2 milions per eixugar, cosa que s’ha aconseguit amb les aportacions extraordinàries al llarg de l’any de l’Ajuntament de Barcelona (1 milió), la Generalitat (870.000 euros) i la Diputació de Barcelona (100.000 euros). Pel que fa a l’Estat, els pressupostos del 2020 inclouen un augment de més del 100% de l’aportació a la Fundació.

Marko Daniel agraeix aquest suport de les institucions, i haver sentit a prop les administracions des del primer moment de la crisi, fins i tot abans que es concretessin les ajudes econòmiques. Amb tot, però, insisteix que cal que allò que enguany ha estat ajuda “extraordinària” esdevingui sostinguda en el temps, i reitera la importància que les administracions públiques es facin càrrec de la “protecció” del patrimoni que custodia l’entitat. És una “demanda de mínims”, comenta el director. Daniel diu que les converses “amb totes” les administracions van per bon camí, però descarta que hi hagi acord i traducció en el pressupost de l’any vinent, i confia que es concreti l’any 2022.

Horaris reduïts “per responsabilitat”

D’altra banda, el responsable de l’equipament ha confirmat a l’ACN que el museu seguirà obrint per ara amb l’horari reduït de cap de setmana (de divendres a diumenge) vigent des de la reobertura, al juny. L’excepció seran alguns dies puntuals durant les festes de Nadal.

Daniel diu que és una decisió que es revisa “cada setmana”, però que “per responsabilitat i realisme” la Fundació no es pot plantejar reobrir entre setmana ara mateix, “quan no hi ha visitants”. “Penso que cap a la primavera, i amb una mica de bona sort, quan vingui més gent a Barcelona i a la Fundació tornarem a obrir un, dos o tres dies” entre setmana, calcula el director.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram