Com si no n’hi hagués hagut prou amb l’increment de 13 punts en l’IVA de les activitats culturals, ara el Govern espanyol ha reduït considerablement la seva aportació al sector. Tot i que aquest ja s’olorava una nova estocada de l’Executiu de Mariano Rajoy, la magnitud de la retallada l’ha deixat entre astorat i indignat.

A més, si en el conjunt de l’Estat la tisorada a la cultura en els Pressupostos Generals és del 19,6%, en el cas català en global voreja el 50%. Així, el Liceu rebrà de l’Estat un 33,3% menys que el 2012; el MNAC i el MACBA un 37% menys; el Palau de la Música, el Mercat de les Flors, la Fundació Miró i l’Institut d’Estudis Catalans, un 50% menys; i el Teatre Lliure i la Fira de Tàrrega, un 25% menys.

Tot i que la davallada és important per a tots ells, en uns pocs casos l’impacte és menor perquè l’aportació del Ministeri de Cultura era un percentatge petit del total del pressupost. Però en d’altres l’afectació és important: en el cas del Liceu, on l’Estat destinarà 6,8 milions en lloc de 10,2, l’aportació suposava el 45% de les subvencions del teatre.

A banda, de les 54 subvencions directes que hi havia aquest any per a festivals i sales, el 2013 en quedaran 17. Així, certàmens estratègics com el Temporada Alta, el Grec, el Porta Ferrada, el Saló del Còmic o el Trapezi de Reus n’han quedat fora i hauran de recórrer a la concurrència pública.

Per altra part, el Govern espanyol ha eliminat la partida destinada a l’Ajuntament de Barcelona per als grans equipaments que suposen una despesa de capitalitat: el 2010 es van atorgar 10,7 milions d’euros al consistori; el 2011 9,5 milions, i aquest any 3,6 milions, dels quals finalment només se n’ha pagat un.

Comparacions odioses

Malgrat que alguns equipaments culturals situats a Madrid pateixen retallades semblants a les dels catalans (per exemple el Teatro Real, que rebrà el 33% menys), en general la rebaixa ha estat menys significativa. Així, l’Estat destinarà al Museu del Prado un 14% menys, al Reina Sofia, un 20%, i a la Biblioteca Nacional un 14,7% menys. Això sense tenir en compte que històricament aquests equipaments ja tenen pressupostos molt superiors.

Doble greuge

La mesura ha agafat desprevingut al sector, la majoria amb la temporada tancada, però també al Govern català. El conseller de Cultura assegura que esperava retallades d’entre el 0 i el 10% (que és el que preveu el seu Departament), però no d’aquesta magnitud. Segons assenyala, en les converses mantingudes amb el Ministeri de Cultura mai s’havia insinuat una disminució d’aquesta importància.

En aquest sentit, Ferran Mascarell considera que els pressupostos presentats trenquen les “regles del joc històriques” del finançament de la cultura a Catalunya. Ara, per al conseller, el país queda sotmès a un “doble greuge”: per un costat la presència de l’Estat va desapareixent dels equipaments culturals catalans, i per l’altre el mal finançament que pateix Catalunya.

Mascarell és conscient que les conseqüències de la retallada pot tenir efectes “molt greus” per a la cultura catalana. Per això, aquest dimecres ha convocat als responsables dels principals equipaments públics per analitzar la disminució de les aportacions de l’Estat per al 2013.

I és que ara hi ha dos mesos per intentar “reconduir” les retallades abans que s’aprovin els pressupostos. Si no s’aconsegueix, serà “un argument més” per canviar el model de finançament de Catalunya, segons Mascarell.

Davallada pressupostària a tot l’Estat

Els Pressupostos Generals per al 2013 preveuen destinar a la cultura 721,71 milions d’euros a tot l’Estat, un 19,6% menys que els 897,52 milions del 2012, any en què la rebaixa ja havia estat del 15,1%.

Per sectors, el teatre veurà rebaixat el pressupost un 16,2%; l’Institut de la Cinematografia i les Arts Visuals, un 19%; l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAEM), un 21,3%; les biblioteques, un 22,2%; els arxius, un 22,5%; el fons de cinematografia, el 22,6%; els museus, un 22,9%; el foment de la música i la dansa, un 23,7%; la protecció del patrimoni, el 24%, i la conservació i restauració de béns culturals, un 27%.

La pitjor part, però, se l’enduen el foment de les indústries culturals, que patirà una retallada del 50%, i els fons estatals per a compra de llibres de biblioteques, del 80%. A més, el pressupost per impulsar iniciatives de consum legal de la cultura a internet cau un 52,5%, i les subvencions a entitats musicals ho fan un 53,1%.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram