Foto: La Fotografica

El galerista d’art Ferran Josa (París, França, 1969), director de Pigment Gallery, va obrir el novembre passat una nova galeria a París. Després d’una trajectòria de 16 anys treballant com a director a la Sala Parés –la galeria més antiga de Barcelona– i d’exercir com a secretari del gremi Galeries d’Art de Catalunya (GAC), Josa va posar en marxa el 2016 la Pigment Gallery. Des del novembre passat, Catalunya compta amb una segona galeria d’art a París, situada a Le Marais, un barri amb molta vitalitat cultural i artística a prop del Centre Pompidou. A Exterior.cat, Josa exposa la prioritat d’internacionalitzar el talent artístic català en la recerca de nous col·leccionistes d’art.

Barceloní pels quatre costats, però nascut a París. Vas néixer a la ciutat de la Torre Eiffel per casualitat?
Sí, els meus pares vivien aleshores a París, però quan jo tenia un any ja ens vam traslladar a Catalunya, on he viscut tota la meva vida. Així i tot, París és un aparador del sector de l’art i, per aquest motiu, és una ciutat que he visitat moltes vegades, però no hi he viscut mai.

Apassionat a l’art i després de dirigir la Sala Parés de Barcelona decideixes posar en marxa Pigment Gallery, com a segell propi.
Així és. Pigment Gallery neix amb l’objectiu de garantir que l’art contemporani arribi a qui tingui curiositat i sensibilitat cap a l’art. La línia de la galeria gira a l’entorn de la figuració moderna fins a l’art abstracte més pur, en diverses tècniques i conceptualment adaptant-se a les exigències del nostre temps.

El punt de partida de Pigment Gallery és a Barcelona.
Així és, la galeria de Barcelona ja ha tingut tres ubicacions. Des del juny passat som al carrer de Trafalgar, però també compta amb una galeria a l’Hotel Miramar de Barcelona i en un espai de Palma de Mallorca. Tenint en compte com es troba el sector de l’art a Barcelona, ens hem vist amb la necessitat d’eixamplar la mirada i buscar nous mercats.

Com sorgeix la possibilitat d’establir Pigment Gallery a París?
L’any 2020, vaig conèixer Matthieu Delaporte, Alexandre de la Patellière i Manuel Berquet, col·leccionistes i persones vinculades al món de l’art, el cinema i el teatre, i vam plantejar-nos la possibilitat de portar Pigment Gallery a París, i així va ser. No és senzill obrir una galeria fora de la teva zona de confort, per tant, el suport dels tres socis ha estat fonamental per a l’obertura. Després de la Mayoral, som la segona galeria catalana establerta a París.

“El 2021 ha estat l’any que Pigment Gallery ha aconseguit les millors xifres de vendes”

Per què tria París?
La decisió d’establir-se a París sorgeix també a causa d’una intensa relació amb la capital francesa, per la participació de la galeria durant els últims quatre anys a Art Paris, i per la base de clients que s’han interessat i encara se segueixen interessant pel talent dels seus artistes.

Què suposa l’obertura de Pigment Gallery, a tocar del Centre Pompidou?
Representa donar continuïtat al projecte d’internacionalització de Pigment Gallery, de donar a conèixer els artistes espanyols a col·leccionistes francesos i per la importància de la ciutat com a capital artística. Té com a objectiu obrir-nos encara més al mercat europeu i internacional i, sobretot, ser un aparador dels artistes associats al nostre segell. A París exportem el talent a un mercat més competitiu i busquem nous col·leccionistes. Era el moment de créixer i París és l’escenari perfecte.

No és la primera aposta d’expansió internacional del projecte.
Des de la posada en marxa del projecte de Pigment Gallery hem participat en més d’una desena de fires d’art internacionals als Estats Units, Europa i Àsia. La nostra intenció és la d’acompanyar i promocionar la trajectòria dels nostres artistes arreu.

La tria de la ubicació de la galeria a París no és casual.
La zona compta amb la presència de galeries importants a escala internacional com Perrotin, Thaddaeus Ropac, Kamel Menour i Nathalie Obadia, entre d’altres. Amb el projecte parisenc la galeria continua la seva expansió després d’haver-se traslladat el juny d’aquest mateix any al carrer Trafalgar, un altre centre de galeries importants a la ciutat de Barcelona.

“Exportem el talent a un mercat més competitiu i busquem nous col·leccionistes”

Obri’ns la galeria.
Compta amb 280 metres quadrats repartits en dues plantes. Els vianants de Les Marais, que gaudeixen d’una zona amb tota mena d’activitats culturals, gastronòmiques i del comerç de la moda i el luxe, poden contemplar la galeria l’entrada de la qual compta amb dos grans finestrals que permeten una il·luminació natural i la visió de l’exposició des del carrer.

Foto: La Fotografica

Les galeries de Barcelona i París aniran de bracet?
Tant a Barcelona com a París, Pigment Gallery mantindrà la mateixa línia expositiva dedicada a l’art contemporani i el suport d’artistes emergents. La galeria de París té dos espais expositius en la primera i segona planta que permetran fer dues exposicions simultànies, així com presentar un espai de showroom on conviuran obres d’art i de disseny, cosa que ja forma part de l’actual Pigment a Trafalgar.

L’exposició inaugural ha estat una col·lectiva.
Mai he estat partidari d’obrir una galeria col·lectiva, però a París vam fer una excepció, ja que l’espai és força ampli. Així, l’estrena ha estat la col·lectiva De Barcelona a París. Retrat d’una galeria, amb obres de tots els artistes que la galeria ha representat al llarg de la seva història. Ofereix un ventall del talent artístic d’artistes emergents catalans i espanyols juntament amb artistes també més consolidats. Una vintena d’artistes, des de Marta Fàbregas i Rosa Galindo fins a David Morago, entre d’altres. La col·lectiva s’allargarà fins al mes de març i donarem pas a la primera exposició individual, si la pandèmia ho permet.

La de l’artista barcelonina Rosa Galindo.
Sí, Galindo té un talent espectacular. Les seves obres, que recorden sempre el vessant impressionista, presenten el seu món interior i el més intuïtiu. Amb una tècnica original de pintura inversa sobre metacrilat, captura la bellesa dels colors i les taques que posa de manera casi poètica a les seves obres d’art.

“Tant a Barcelona com a París, Pigment Gallery mantindrà la mateixa línia expositiva”

Quina ha estat la rebuda per part del públic parisenc, com valora el talent català?
Ha estat molt bona! La majoria d’aquells qui visiten la galeria surt entusiasmada, bàsicament perquè el nivell de les obres exposades és molt alt. I tenim un avantatge, que la relació qualitat-preu que oferim és molt equilibrada, això fa que els clients es trobin amb productes amb preus que es troben per sota de la mitjana de les galeries que hi ha a París.

Quin és el perfil de client que sintonitza amb el segell de Pigment?
Tenim un perfil de col·leccionista que cada cop és més difícil de trobar; és a dir, un client que compra a través de l’impacte que li genera veure una obra. S’enamora i la compra. Aquest és un comprador d’art que compra fins que arriba a omplir les parets de casa seva. I quan això passa, desapareix. Aquest perfil representa el 90% dels nostres clients. Després hi ha el col·leccionista d’art de tota la vida, que compra, emmagatzema i visita fires. El gran repte és atraure nous col·leccionistes.

Amb l’obertura de París, és previst algun altre projecte internacional a la vista?
Tenint en compte l’esforç que comporta obrir una galeria a l’estranger, la prioritat de Pigment Gallery passa per posicionar i consolidar la galeria de París. Més endavant, hi ha una ciutat que em treu la son que és Seül, on comptem amb força clientela. Ara bé, és una idea molt insipient.

Som en plena pandèmia. Quina incidència ha tingut per a Pigment Gallery?
El 2021 ha estat l’any que Pigment Gallery ha aconseguit les millors xifres de vendes, afavorits per un increment de la venda en línia, que és totalment neta per als galeristes. Es van produir especialment durant les primeres setmanes de confinament. El fet d’estar-se a casa, confinats o aïllats del virus, molts clients –majoritàriament del mercat nord-americà– han agraït el fet de gaudir de l’art cada dia. Amb aquestes xifres, tornem als marges de fa anys enrere.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram