Les persones amb una ocupació laboral consumeixen més cultura que les que estan a l’atur. Aquesta premissa només es trenca en el cas del videojocs, més consumits entre els aturats, i es compleix en la resta d’àmbits a estudi: cinema, llibres, música, concerts, teatre, circ, dansa, museus, galeries d’art i exposicions. Així ho indica l’estudi Els consums mediàtics, culturals i d’oci en temps de crisi elaborat pel Baròmetre de la Comunicació i la Cultura i presentat aquest dimecres.

Concretament, pel que fa al cinema, aquest té una penetració en el total de la població de Catalunya d’un 35,2%, mentre que els ocupats que afirmen anar al cinema són un 32,6% i els ocupats un 42,5%.

Quant als llibres, aquests tenen una penetració del 58,3% en el total de la població, un 56,3% entre les persones que estan a l’atur i un 62,5% entre les que treballen.

La música, amb una penetració del 89,7% en el conjunt de la població, és consumida per un 93% dels aturats i un 93,9% dels ocupats. I l’assistència a concerts, que és del 30,8 entre els catalans, es situa en el 29,4% en el cas dels que no treballen i el 34,4% en els que sí ho fan.

El teatre té una penetració del 20,7% entre la població en general, mentre que en el cas de les persones sense feina és d’un 14,3% i entre les persones que sí que en tenen d’un 24,8%.

Pel que fa als museus, aquests tenen una penetració global del 24,1%, un 16,8% entre els aturats i un 27,2% entre els ocupats. I les galeries d’art (amb un percentatge del 8,5% de catalans que les freqüenten), entre els aturats es queda en el 5,3% i en els ocupats en el 9,7%.

Aquesta tendència es repeteix en tots els àmbits que analitza l’estudi excepte en els videojocs, que són més consumits entre les persones sense feina (el 31,7%), que entre les que treballen (el 26,9%). La penetració global en aquest sector és del 23,9%.

Descens del consum de productes culturals gratuïts

Tal com ho han fet notar durant la presentació de l’estudi Joan Sabaté, director general de la Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura (FUNDACC), i Lluís Tolosa, director tècnic, destaca el fet que els aturats tenen un consum cultural més baix fins i tot en algunes ofertes que poden ser gratuïtes i de més fàcil accés, com ara museus, galeries i llibres. Segons Tolosa, un dels motius, a part de la “desafecció” que mostren, estaria en el fet que els aturats redueixen la seva vida social i passen més temps a casa.

L’estudi destaca també un lògic descens en el consum de productes de pagament, però també en aquells mitjans i productes culturals que són gratuïts. Tolosa explica aquest comportament a que els aturats redueixen la seva vida social i passen més temps a casa.

Les dades s’han extret de la comparació de dades del Baròmetre dels anys 2008 i 2009, obtingudes arran de les entrevistes realitzades pel Baròmetre a unes 30.000 persones cada any.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram