Aquest dilluns es va inaugurar el gran equipament de Perpinyà i gran símbol de la unió cultural transfronterera de les arts escèniques, el Teatre de l’Arxipèlag. El centre s’emmarca en el projecte Escena Catalana Transfronterera, impulsat per Perpinyà i Salt, que vol reforçar els lligams entre la Catalunya Nord i les comarques gironines.

El Teatre de l’Arxipèlag, dissenyat pels arquitectes Jean Nouvel i Brigitte Metra, és una gran infraestructura de 10.000 metres quadrats distribuïts en cinc edificis independents. L’equipament disposa d’una gran sala d’exhibició amb un aforament modulable de 600 a 1.200 localitats; una sala de 400 localitats, i un Centre de Creació format per una sala d’assajos, a més d’un taller de fabricació dels decorats i el vestuari.

A banda, el teatre forma part d’un dispositiu de descentralització cultural que compta amb cinc sales disseminades per Perpinyà, especialment als barris més sensibles: el Convent dels Mínims a Sant Jaume, la Primavera a l’Alt Vernet, el Teatre de la Rencontre a Sant Martí, i, en construcció, l’Espai dels Caputxins al barri Sant Mateu.

Dirigit per Domènec Reixach, exdirector del TNC, en la seva primera temporada la programació inclou 78 espectacles que abasten el teatre contemporani, la reinterpretació dels clàssics, la sansa contemporània, òperes, concerts de música clàssica i de cambra, entre d’altres.

L’espectacle inaugural és La Cantate de l’Archipel, una creació de Daniel Tosi feta a mida per a la inauguració del teatre, compta amb la participació de Carles Santos, Sol Picó i Sergi López, i amb la posada en escena a càrrec d’Ariel Garcia Valdés.

Reforçar llaços culturals

Durant la inauguració, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va destacar que amb l’obertura del Teatre de l’Arxipèlag “reforcem la cultura del sud d’Europa, catalana, francesa, mediterrània, la connectivitat entre les cultures del sud d’Europa, reforcem la història compartida, la llengua compartida i el futur comú”. A més, va destacar que el nou equipament aportarà “identitat, comunitat, progrés i creativitat”.

A la inauguració també van participar l’alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol; el president de Languedoc-Rousillon, Cristià Bourquin; el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Joan Gauby; el director del Teatre, Domènec Reixach; i l’arquitecte Jean Nouvel.

Impuls de l’escena cultural transfronterera

El nou equipament s’emmarca en el projecte Escena Catalana Transfronterera que promou la coproducció d’espectacles entre el Teatre de l’Arxipèlag de Perpinyà i El Canal-Centre d’Arts Escèniques de Salt, la unificació de les seves programacions artístiques, i el moviment de públics entre els dos espais. Per això, entre altres mesures, s’impulsarà l’edició i distribució conjunta en francès i en català dels documents de comunicació i es disposarà d’un lloc web comú. La col·laboració també preveu la creació de residències d’artistes vinculats a ambdós centres, i la posada en marxa del festival transfronterer Argos.

L’Escena Catalana Transfronterera té com a objectius l’establiment d’un espai de creació i de difusió d’espectacles escènics comprès entre Tolosa, Barcelona i Montpeller, que posi en valor les obres contemporànies del Mediterrani occidental i la llengua catalana. També vol crear un pol d’activitat econòmica lligada a les indústries i el turisme cultural i donar major visibilitat a la cultura catalana.

De fet, Salt i Perpinyà col·laboren des de fa temps en xarxes de coproducció amb els objectius de desconcentrar la cultura cap a la seva perifèria i els seus barris més desfavorits, i dotar-se d’una eina de producció teatral que respongui a la identitat pròpia i a la dels seus habitants.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram