El Butlletí Oficial de l’Estat ha certificat l’eliminació del Premi Nacional de Tauromaquia per part del Ministeri de Cultura. Una exclusió anunciada al maig i que ara culmina després de completar-se el corresponent procediment administratiu.

“Aquesta supressió es justifica en la necessitat d’adaptar els premis nacionals a l’evolució del sector creatiu i cultural en atenció a les demandes socials”, argumenta el Ministeri de Cultura en l’ordre publicada al BOE aquest divendres.

“La realitat social i cultural actual evidencien que determinades activitats lligades a la tauromàquia o elements concrets de les mateixes són rebutjats per amplis sectors de la societat per considerar-se una forma inacceptable de violència contra els animals”, afegeix.

Així doncs, sense aspirar a resoldre aquesta consideració, sí es considera “convenient” que l’activitat de foment de caràcter honorífic i d’enaltiment associada als premis nacionals es destini a “disciplines sobre les quals hi hagi un cert grau de consens social i no una discussió marcadament polaritzada sobre la seva pròpia essència”.

El Premi Nacional de Tauromàquia va ser creat el novembre 2011 a les acaballes del segon mandat del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, amb Ángeles González-Sinde de ministra de Cultura. Amb tot, el guardó, dotat amb 30.000 euros, no es va convocar fins al febrer de 2013, ja amb Mariano Rajoy de president i José Ignacio Wert de ministre.

Ampli suport a la supressió

Un dels tràmits necessaris per modificar l’ordre ministerial que regula el conjunt de premis nacionals per tal d’excloure’n la tauromàquia era una consulta oberta la ciutadania. La supressió va rebre el suport de més del 90% de les comunicacions.

En concret, en una primera ronda, al maig, hi va haver 3.151 comunicacions a favor de suprimir la tauromàquia (el 96,42% del total) i 89 en contra (2,72%). En la segona fase, entre juny i juliol, es van rebre 197 comunicacions de suport a la mesura (91,63%) i 12 de rebuig (5,58%).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram