El Drac de Vilafranca.

El Govern ha declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional cinc elements d’imatgeria festiva: el Drac de Vilafranca del Penedès; el Drac i l’Àliga de la Bisbal d’Empordà; el Gegantó Lladrefaves de Valls, i la geganta de Cal Fiol de l’Arboç. És el primer cop que es protegeixen com a BCIN aquest tipus d’elements.

El 2019, La Direcció General del Patrimoni Cultural va iniciar un projecte comú per a la declaració com a BCIN un conjunt d’elements de la imatgeria lligats a festes i tradicions emblemàtiques de Catalunya.

Per a la tria d’aquestes cinc figures –totes lligades a la celebració del Corpus– s’han tingut en compte els següents criteris: l’alt valor etnològic i històric dels elements, que traspassen l’àmbit estrictament municipal; l’alt valor simbòlic, vinculat a les festes patrimonials i tradicionals, algunes d’elles declarades d’interès nacional; i l’alt valor artístic i l’estat de conservació, amb atenció a la seva antiguitat, autenticitat i singularitat. També s’ha tingut present que les restauracions realitzades no hagin alterat significativament l’aspecte original.

Les cinc figures surten només en ocasions especials, i a vegades se’n treuen rèpliques per minimitzar-ne el desgast i evitar així desperfectes o accidents. A més, se sotmeten a restauracions periòdiques per garantir-ne una bona conservació.

El Departament de Cultura recorda que les digitalitzat en 3D per facilitar-ne la restauració i difusió. D’aquesta manera, les figures poden estar presents en exposicions sense haver de fer cap trasllat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram