El Departament de Cultura ha creat l’Observatori de la Cultura de Catalunya, una plataforma pública dedicada a recollir, elaborar i posar a l’abast de la ciutadania el conjunt de dades i informacions relatives a la vida cultural del país i a l’exercici dels drets culturals. L’Observatori també té com a missió oferir informació transparent sobre els recursos públics dedicats a la cultura i avaluar-ne els impactes i el retorn social que produeixen.

L’Observatori té com a objectiu integrar el conjunt de dades del sector cultural català en un sol canal que permeti millorar i facilitar l’accés a la informació i, d’aquesta manera, fer accessibles dades i anàlisis per a la reflexió ciutadana, la generació de coneixement qualitatiu acadèmic, el desenvolupament estratègic dels professionals del sector, i el guiatge de les polítiques culturals. Aquest objectiu es realitza tant per mitjà de l’elaboració de continguts propis, a partir dels treballs estadístics i els estudis promoguts des de la Conselleria, com fent la funció de portal d’accés a informacions elaborades i publicades per altres agents del sector.

La creació de l’Observatori està recollida en l’Avantprojecte de llei de drets culturals de Catalunya, que actualment està pendent d’aprovació.

Facilitar l’accés a la informació a tota mena de públic

La nova plataforma presenta la informació en diversos formats per cobrir les diferents necessitats d’un públic divers: dades obertes, tabulacions estadístiques, anuaris, informes, estudis, gràfics i mapes interactius, infografies i documents multimèdia. La pretensió que sigui una eina de suport a la presa de decisions a tots nivells.

El web de l’Observatori s’organitza en quatre blocs d’informació: Clima cultural, amb les últimes dades clau de l’estat de la cultura; Actualitat, que inclou les darreres novetats; Dades per àmbits, estructurades en sis de diferents (Economia de la cultura; Sectors culturals; Patrimoni material i immaterial; Biblioteques, llibre i lectura; Drets culturals, i Llengua), i Informes, estudis i recursos, que dona accés a informació documental rellevant i d’actualitat i accés al repositori institucional de la Conselleria.

A més de proporcionar informació diversa i sobre la realitat cultural del país, amb l’Observatori també es persegueix detectar el solapament de treballs en alguns àmbits i promoure la col·laboració, així com identificar els buits quant a l’existència de dades i estudis, especialment pel que fa a aquells àmbits més allunyats de la cultura més institucionalitzada.

L’origen i participants en el projecte

La creació de l’Observatori sorgeix d’una petició del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts a algunes de les principals entitats públiques que recullen i elaboren dades i informacions en l’àmbit cultural, i que participen en el projecte: l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el mateix Departament de Cultura, que s’ha encarregat d’elaborar la plataforma. Així doncs, la iniciativa ha de facilitar l’anàlisi de les polítiques culturals que el CoNCA té com a una de les seves funcions principals.

L’Observatori de la Cultura es nodreix de les dades provinents de diferents fonts: a més de les institucions esmentades, en la seva posada en marxa es recullen informacions elaborades per més de 50 organismes i entitats, tant del sector públic (Eurostat, UNESCO, Idescat, Sindicatura de Comptes o les diputacions de Girona, Lleida i Tarragona) com del privat o del món associatiu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram