L’escriptora Rosa Regàs Pagès va morir aquest dimecres als 90 anys a Llofriu, Palafrugell. Des de que es va donar a conèixer el seu traspàs, s’han succeït els missatges de condol i agraïment i les mostres de condol des de l’àmbit cultural, principalment, però també del polític.

Nascuda a Barcelona el 1933, Regàs ha rebut nombrosos guardons al llarg de la seva trajectòria, com el Premi Biblioteca Breve (Música de cámara , 2013), el Premi Planeta (La canción de Dorotea, 2001), el Premi Ciutat de Barcelona de literatura en llengua castellana (Luna lunera, 1999) i el Premi Nadal (Azul, 1994). A més, el 2005 va ser distingida la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i va ser nomenada cavaller de la Legió d’Honor de la República Francesa.

Després de treballar sis anys a l’editorial Seix Barral, el 1970 Rosa Regàs va fundar el seu propi segell, La Gaya Ciencia, i acabada la dictadura va llançar la Biblioteca de Divulgación Política, i va fundar i dirigir les revistes Cuadernos de la Gaya Ciencia i Arquitecturas Bis. La faceta d’escriptora la va començar a cultura a partir de 1983, quan es va vendre l’editorial.

Regàs també va ocupar càrrecs institucionals, com ara la direcció de la Biblioteca Nacional d’Espanya (2004-2007).

En el camp polític, va ser una de les signants dels manifests del Foro Babel, un grup d’intel·lectuals que demanava fomentar l’ús del castellà a Catalunya i contrari a les polítiques de normalització lingüística de la Generalitat.

A més, el 2011 es va presentar a les eleccions municipals de Barcelona pel PSC com a independent. Després de ser escollida, va renunciar a l’acta de regidora.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram