Un estudi del laboratori Politarts ressalta la necessitat de simplificar el sistema d’ajuts del conjunt de les administracions públiques de Catalunya (Generalitat, diputacions i ajuntaments). L’informe indica que aquesta simplificació hauria de “respondre a la realitat i als ritmes de cada àmbit artístic i a les particularitats del procés creatiu corresponent”. A més, apunta que “hauria d’obrir-se a les àmplies possibilitats que contempla la llei, sense caure en les innecessàries pràctiques restrictives que sovint engavanyen les actuacions públiques”.

Politarts és un projecte realitzat al llarg de 2023 impulsat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts amb la col·laboració del Departament de Cultura i més d’un centenar d’agents culturals i representants dels diferents sectors artístics. L’objectiu era idear dispositius per a cadascun dels sectors artístics que puguin incidir en una articulació del sistema cultural més efectiva. En el decurs del procés de treball, en tots els sectors va sorgir la demanda de simplificar el sistema d’ajudes.

Propostes a curt i mig termni

L’Informe Politarts 23. La creació en l’articulació del sistema cultural proposa, a mig termini, treballar l’establiment d’una entesa interadministrativa amb les principals institucions del territori amb línies de suport a les arts, per tal de formular un sistema d’ajuts amb una estratègia comuna en benefici del sector professional cultural, i cita com a exemples la Mancomunitat cultural i el Programa.cat en arts escèniques.

A més, aposta per crear una plataforma única vinculada a cada administració que reculli totes les línies de suport del sistema d’ajuts a la creació, i que siguin d’interès per als professionals de l’àmbit català. A mig termini, també planteja la incorporació de la recerca com a part específica de la subvenció.

Pel que fa a curt termini, l’estudi de Politarts proposa promoure els ajuts pluriennals; crear línies específiques per a la creació; preveure ajuts per a la contractació de professionals; incloure-hi els centres de creació; preveure convocatòries avançades i convocatòries obertes; diversificar els ajuts d’acord amb la diversitat professional, i desplegar l’Estatut de l’artista.

“Sense risc no hi ha futur”

El ConCA va presentar l’Informe Politarts 23. La creació en l’articulació del sistema cultural dimarts al Palau Moja de Barcelona, en un acte on va subratllar que el sistema cultural del país necessita nous dispositius que l’articulin per enfortir-lo.

“Tenim un país amb molt de talent; cal promoure polítiques favorables a l’experimentació i al risc creatiu”, va destacar la presidenta de la institució, Vinyet Panyella, tot afegint que “sense creació no hi ha futur”.

“Els drets culturals de la ciutadania fan inexcusable que s’avanci cap a unes polítiques articuladores del sistema cultural, generadores de continuïtat i que exerceixin efectes permanents i acumulatius”, va remarcar Jordi Font, secretari del CoNCA.

El projecte Politarts

Politarts és un laboratori sobre polítiques a favor de la creació artística, que ha treballat amb l’objectiu d’idear dispositius mecanismes que, en els diversos sectors de l’activitat artística, puguin esdevenir elements articuladors del sistema cultural, d’efectes no efímers sinó permanents i generadors de continuïtats. El projecte està estructurat en set sectors: arts d’arrel; arts audiovisuals; arts digitals; arts escèniques; arts literàries; arts musicals, i arts visuals.

Politarts es va desenvolupar durant el 2023 en quatre blocs: un de set seminaris de diagnòstic sobre l’estat de cada sector (març); diverses reunions de grups de treball reduïts per aprofundir en alguns aspectes (primavera); un altre bloc de set seminaris propositius sorgits a partir dels dispositius ideats a cada sector (octubre), i una jornada de cloenda organitzada per àmbits sectorials destinada a discutir i millorar un esborrany de l’informe amb una posada en comú final (29 de novembre).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram