La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha multat la Societat General d’Autors i Editors amb 6.387.819 euros per abús de posició de domini, arran de les pràctiques tarifàries en el marc del llicenciament de drets de propietat intel·lectual sobre obres musicals i audiovisuals emprats per operadores de ràdio i televisió en les seves programacions.

La CNMC explica que la SGAE va dissenyar i aplicar unes tarifes per l’ús efectiu dels drets d’obres musicals i audiovisuals “tan elevades”, en comparació amb les tarifes per disponibilitat mitjana (equiparables a les planes), que “no suposaven, en termes generals, una veritable alternativa” per a ràdios i televisions.

Això suposa “dues potencials conseqüències desfavorables” des d’una perspectiva de la competència, segons l’ens regulador. Per una banda, totes les operadores de ràdio i la gran majoria de televisions van acollir-se a tarifes planes, abonant preus “deslligats de la utilització real que fan del seu repertori, tant pel que fa al nombre d’obres com a la intensitat del seu ús (abús explotatiu)”. Per l’altra, l’aplicació prevalent de tarifes planes “dificulta l’entrada i l’expansió de competidors de la SGAE, reforçant la seva posició de domini (abús exclusionari)”.

Quant als drets d’obres musicals, la CNMC indica que l’efecte d’exclusió es veu “reforçat” per la inclusió en els contractes amb els clients de declaracions sobre la universalitat del seu repertori, oferint garanties d’indemnitat enfront a eventuals reclamacions de tercers per l’ús de drets que no pertanyen a la SGAE.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram