Foto: Eli Don / ACN

La Fira Literal ha celebrat aquest cap de setmana la seva edició més multitudinària. Durant tres dies, més de 18.000 persones segons l’organització s’han acostat al recinte de la Fabra i Coats de Barcelona per assistir a alguna de les xerrades, passejar per les parades de llibres o bé participar en les diverses activitats que s’han organitzat. La coordinadora de la fira, Laura Arau, ha explicat a l’ACN que el gran reclam ha estat la visita de personalitats com Angela Davis, Vandana Shiva, Rita Segato, Sara Ahmed o Marina Garcés. “Volíem donar visibilitat a grans veus del feminisme”, ha subratllat. Tot plegat s’ha traduït també en bones vendes per al centenar d’editorials independents participants que, en alguns casos, han hagut d’anar a buscar més llibres.

Tal com ha explicat Arau, l’objectiu de Literal passa per ser una fira “de llibres i idees radicals” que doni visibilitat a petites i mitjanes editorials independents, així com llibreries cooperatives. A la pràctica, la proposta es complementa amb altres activitats, com per exemple converses amb referents socials, presentacions amb autors, tallers de poesia i contes, i també una zona habilitada per la restauració i els concerts.

Des de la seva posada en marxa ja ha sumat un total de deu edicions, convertint-se aquesta del 2024 en la més multitudinària de totes. “Ja teníem indicis que això podia passar”, ha opinat Arau, atribuint la raó principal a un cartell molt potent amb grans noms com el d’Angela Davis, Vandana Shiva, Rita Segato, Sara Ahmed o Marina Garcés. “Dones de continents i procedències diferents que ens permeten escoltar noves veus que fugen una mica de la mirada occidental”, ha subratllat la coordinadora.

De fet, han estat precisament aquestes cites les que més visitants han congregat, generant llargues cues a l’exterior de la sala de conferències que pràcticament donaven la volta a la fira per la part exterior. A part d’aquestes taules rodones i conferències, les altres protagonistes indiscutibles han estat les editorials participants, aproximadament un centenar, provinents dels Països Catalans, però també de l’Estat espanyol i amb presència, fins i tot, internacional.

“En aquesta ocasió hem apostat per una vessant més comunitària, ajuntant més les parades per facilitar el contacte entre editorials i lectors, però també entre ells mateixos”, ha apuntat Arau, afegint que es tractava d’una reivindicació que elles mateixes havien fet. D’altra banda, ha destacat els bons resultats d’enguany, que –encara sense xifres– s’han vist reflectides en les peticions de llibres que s’han anat fent, obligant els participants a afegir més exemplars en alguna ocasió.

“Estem contentes que ens hagi anat bé a tots plegats, a nosaltres a nivell organitzatiu, però també a elles pel que fa a les vendes”, ha insistit. Preguntada per l’èxit de la fira –que en una dècada no ha parat de créixer–, la coordinadora ho ha atribuït, per un costat, a la localització, valorant molt positivament que es faci al recinte de la Fabra i Coats. “Ens permet connectar amb el barri, l’Ateneu Harmonia, la Biblioteca… permet teixir una xarxa d’entitats que es coordinen amb altres entitats”, ha celebrat.

D’altra banda, també ha explicat que la fira permet un retorn social ja que, per exemple, els col·lectius locals aprofiten algunes estones per reunir-se amb les ponents i parlar de temes que els afecten. “Són coses que no es veuen, i Literal és també això”, ha conclòs.

Sensacions positives a les parades

Les sensacions positives no només estaven presents entre els membres de l’organització de l’esdeveniment, però també entre les editorials. Així ho ha explicat l’Anna Nogué, de la parada d’Edicions de la Ela Geminada, que ha assegurat que hi havia “molt bon ambient” amb un públic “molt lector i activista”. En el cas de la seva parada oferien, per exemple, col·leccions de filosofia, una secció de ficció i també una col·lecció basada en la literatura eròtica, Idil·lis.

“La gent ve a buscar llibres en concret, però també es mostra oberta a buscar altres coses, i això és molt interessant”, ha opinat, “també està bé perquè la cita et permet conèixer companys d’altres editorials, intercanviar opinions i, en definitiva, fer pinya”. En la mateixa línia s’ha expressat Montserrat Terrones, de Garbuix Books, que ha dit que estaven “contents” amb l’afluència de gent i l’acceptació dels seus llibres.

“És la tercera edició en la que participem i la veritat és que és una de les fires claus de Catalunya. Hem notat un increment de vendes, però també hem aprofitat la possibilitat per donar-nos a conèixer entre el públic lector”, ha afirmat. En el seu cas, entre els llibres que ofereixen hi ha còmics de no-ficció de temàtica social i política, temes pels quals els visitants “demostren interès”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram