Els jurats dels Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians han fet públiques les guanyadores com a millors obres publicades el 2023 en les diferents modalitats.

En la 34a edició dels guardons, en narrativa s’ha distingit Memòries de mi mateix, de Ferran Torrent. Segons el jurat, l’autor mostra de nou l’habilitat per ressaltar la cara fosca de la societat valenciana dels últims 50 anys a través de “la potència i diversitat dels personatges, l’ús d’un llenguatge viu, àgil i depurat, on la ironia i el sentit de l’humor juguen un paper important; el ritme narratiu que sosté la novel·la des del començament al final, i en definitiva, la seua capacitat per a ordir un artefacte narratiu rotund i seductor”.

En la categoria d’assaig s’ha premiat La rebel·lió dels vianants: el Jardí del riu Túria al centre d’una nova València, d’Aitana Guia. El jurat d’aquesta categoria ha tingut en compte “l’originalitat i la transversalitat del text”, així com la capacitat de l’autora “per descriure i reivindicar tota mena de relacions socials, culturals o artístiques a partir de l’observació en profunditat del jardí del riu Túria a la ciutat de València”.

Aitana Torrent, caçadora d’espantacriatures, d’Alfons Pérez Daràs, s’ha endut el premi en la categoria de literatura juvenil. El jurat ha valorat que faci valdre la cultura popular del País Valencià i que connecti amb la cultura musical actual. Il·lustrat per Alba López, també n’ha ressaltat el “llenguatge accessible, àgil, suggeridor i popular que traça la història”.

Pel que fa la modalitat de literatura infantil, s’ha distingit El tresor d’Almudaina, de Joanjo Garcia. Il·lustrat per Helga Ambak, el jurat n’ha destacat “la seua trama suggerent, atractiva i magníficament ordida” i “la impecable forma d’acostar-se a les complexes relacions personals i interpersonals”.

Per la seva part, l’actriu i dramaturga Sònia Alejo ha guanyat en la modalitat de teatre per Buit de mi. El jurat n’ha valorat “l’excel·lent domini de les tècniques de l’art dramàtic”, tot destacant “l’estructura, l’atmosfera de suspens que es manté durant tota l’obra, la profunditat, la potència i la riquesa de la temàtica de la mort i el factor d’imprevisibilitat, necessari perquè el teatre puga impactar l’espectador”.

Enguany, en traducció s’ha distingit Marta Pera Cucurell per Cartes a la meva mare de Sylvia Plath. El veredicte subratlla la complexitat de la traducció i en destaca la “riquesa cultural dels contextos històrics i polítics des de la meitat del segle XX”, així com “el procés de documentació que exigeix la recreació en català de l’estampa sociopolítica del moment i de precisió quasi periodística”.

Finalment, la junta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana al País Valencià ha decidit concedir el Premi Difusió al grup Zoo per la “tasca de promoció de la nostra llengua i la nostra cultura”.

L’acte de lliurament dels 34ns Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians tindrà lloc el 7 de juny a l’Hotel Only You de València. Durant la cerimònia es farà un homenatge al poeta Ramon Guillem.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram