El Departament de Cultura i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts han posat en marxa el Cens de professionals d’oficis connexos a l’artista i altres professionals de la cultura de Catalunya. És a dir, professionals del so, la il·luminació, la producció, el vestuari, el maquillatge, l’escenografia, la distribució, la comercialització, la comunicació, la gestió cultural o la mediació, entre molts altres.

El nou registre complementa el Cens d’artistes de Catalunya presentat el 2020 per cartografiar la creació artística del país, en un primer pas per donar resposta a una reivindicació històrica de diversos sectors culturals. D’aquesta manera, es vol contribuir a conèixer la realitat socioeconòmica i la població d’artistes, creadors i professionals dels oficis connexos amb el món de les arts i la creació cultural.

Mentre el primer cens inclou essencialment els professionals que la normativa de propietat intel·lectual considera autors o artistes, intèrprets o executants, aquest segon incorpora els professionals d’oficis connexos a l’artista (entesos com els que l’ajuden en el seu procés creatiu i que hi tenen una intervenció directa) i els altres professionals de la cultura (els que exerceixen una activitat directament vinculada amb la difusió, mediació, producció i gestió d’una obra artística).

Requisits

La inscripció al Cens de professionals té caràcter voluntari i no comporta efectes jurídics. Per registrar-se, cal tenir la residència habitual a Catalunya, disposar de formació adequada a l’àmbit professional que es desenvolupa, experiència professional mínima d’un any, i que al menys el 50% dels seus ingressos procedeixin de la seva activitat en l’àmbit cultural.

Excepcionalment, s’hi poden inscriure aquelles persones que, encara que no compleixin algun dels requisits anteriors, gaudeixin d’un “reconeixement social indiscutible” per la seva trajectòria o aportació a la creació artística. La seva inclusió també pot fer-se d’ofici a petició de les associacions representatives del sector, un cop escoltat el CoNCA, i amb la conformitat prèvia del professional.

Com a novetat, el formulari d’inscripció estarà allotjat al Canal Empresa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, i els professionals que s’inscriguin rebran un certificat que els acreditarà. Properament també es migrarà el primer cens d’artistes a aquesta plataforma i els inscrits rebran el seu corresponent certificat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram