Vicent Fibla (Eufònic), Natàlia Garriga, Alba Sarraute, Pere Aragonès, Joan Manuel Serrat, Vinyet Panyella, Dolors Udina i Joan-Pere Viladecans (foto: Fractal 7 / CoNCA).

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha atorgat els Premis Nacionals de Cultura de 2023 al cantautor Joan Manuel Serrat, la traductora Dolors Udina, el pintor Joan-Pere Viladecans, la directora d’espectacles de circ Alba Sarraute i l’Eufònic, el festival de les arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre.

La proclamació i lliurament dels Premis Nacionals de Cultura ha tingut lloc aquest divendres al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. L’acte ha comptat amb l’assistència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

També ha assistit el plenari del CoNCA, que actua de jurat, integrat Vinyet Panyella, Margarida Troguet, Jordi Font, Tania Safura Adam, Jaume Ayats, Salvador Casals i Núria Iceta. En aquesta edició han destacat “l’excel·lència, la constància, la innovació i la singularitat” de l’aportació dels guardonats a la cultura, tant en les llargues trajectòries com en els talents emergents.

Al llarg de l’any, el CoNCA donarà a conèixer la figura i l’obra dels premiats a través de diferents activitats arreu del país. Cada guardó està dotat amb 15.000 euros.

Premis Nacionals de Cultura 2023

Joan Manuel Serrat ha rebut el Premi Nacional de Cultura per “haver esdevingut una de les figures més destacades de la cançó moderna en català i en castellà amb la seva música”. El jurat també ha guardonat el cantautor per “haver sabut arribar als públics més diversos, des de la seva vinculació inicial amb el moviment de la Nova Cançó, amb lletres pròpies i de poetes reconeguts, que l’han convertit en un cantant de gran projecció popular, nacional i internacional”.

“Escriure i cantar cançons és escoltar, mirar-se endins, explicar el que passa, escoltar les veus dels altres i transformar aquells somnis en realitats”, ha dit Serrat al recollir el guardó. “Les cançons són imprescindibles per entendre el que passa i entendre el que vull. Ens transporten a llocs i moments que estimem, i malgrat que a vegades ens colpegen i ens marquen, sense elles no podríem viure”, ha afegit.

Per la seva part, Dolors Udina ha estat distingida per “l’excel·lència” de la seva tasca com a traductora literària, sobretot de l’anglès al català, tot i que també ha traduït del francès i el castellà. També per la seva llarga carrera en la docència i la seva contribució a la formació d’una generació de traductors. El veredicte remarca que “a pulcritud del seu ofici” l’ha dut a incorporar al català més de 200 títols d’autors com Cynthia Ozick, Alice Munro, J. M. Coetzee, Toni Morrison, Raymond Carver, Nadine Gordimer, J. R. R. Tolkien, Jane Austen, Virginia Woolf o Ali Smith.

“Practiquem un ofici a l’ombra que últimament comença a ser reconegut. Tinc la sensació que mai ha tingut tan bona representació i, per tant, el premi és per tots els traductors que treballen en solitari”, ha dit Udina. A més, ha defensat que, lluny de ser una feina mecànica, “traduir és posar en acció la sensibilitat i coneixement del traductor”.

Joan-Pere Viladecans ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura per la seva trajectòria com a pintor i gravador, des de 1969, en l’àmbit de les arts visuals. “Partint de l’informalisme català de postguerra i l’avantguarda, Viladecans assoleix un llenguatge propi per a les seves obres, que ha exposat en galeries d’art d’arreu del món. El seu llenguatge s’inspira en la natura i els éssers, explora diverses tècniques a favor de la depuració de símbols i formes i transmet la dimensió humana dels éssers amb tota la intensitat de la mirada existencial”, diu el jurat.

“La cultura és herència i és sobretot el veritable patrimoni. L’individual i el col·lectiu. Una persona sense cultura, o pitjor, sense accés a ella, és una persona indefensa, amenaçada, acrítica. No oblideu mai que l’art i la cultura no volen només adeptes, precisen amants”, ha assenyalat Viladecans al recollir el reconeixement.

La pallassa, saxofonista i directora d’espectacles de circ Alba Sarraute ha estat distingida per “la seva sòlida formació en diverses disciplines escèniques, que s’ha traduït en una solvència artística indiscutible i molt creativa”, així com pel seu recorregut en diverses companyies i projectes europeus, que li ha atorgat “un reconeixement internacional com un gran valor de la mirada dramatúrgica circense”.

En la seva intervenció, Sarraute ha agraït el guardó indicant que “el circ necessita aquesta visualització, igual que la maternitat, les dones i sobretot el circ de sala contemporani. Necessitem públic i suport polític per continuar donant aquesta visió del circ i mantenir la salut social”.

L’Eufònic ha rebut el Premi Nacional de Cultura per la “reeixida combinació d’innovació i tradició, fonamentada en les propostes artístiques de tendències avançades que programen en el festival, les quals es vinculen amb l’entorn geogràfic i la riquesa patrimonial de les Terres de l’Ebre com a escenari i lloc de gestació”. El jurat ressalta que el festival convida a la descoberta de propostes artístiques en diversos camps de l’audiovisual en espais singulars de diferents municipis.

El director de l’Eufònic, Vicent Fibla, ha recollit el premi en nom de l’entitat i ha agraït el reconeixement posant en valor “un equip paritari que fa possible un projecte que té una visió local i sobre un territori”. Fibla ha finalitzat la seva intervenció proclamant una “llarga vida a aquesta perifèria creativa!”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram