La Universitat Pompeu Fabra coordinarà el projecte europeu Emerald per desenvolupar aplicacions d’intel·ligència artificial per fer més eficients els processos productius dels mitjans de comunicació digital, el sector audiovisual i l’entreteniment digital, així com per reduir el seu nivell de despesa energètica.

El projecte està impulsat per un consorci interdisciplinari del qual també formen part, el Trinity College de Dublín, la BBC, i quatre empreses subministradores de tecnologies: Brainstorm Multimedia, Disguise Systems, FilmLight i MOG Technologies.

Davant del fort augment de la producció de continguts audiovisuals i de realitat augmentada dels darrers anys, Emerald vol contribuir a fer més sostenibles aquests sectors. Així, el projecte investigarà i desenvoluparà aplicacions d’IA a partir de tecnologies de machine learning (aprenentatge automàtic) per al sector mediàtic i audiovisual.

El programa Horizon de la Unió Europea va concedir a principis de març 3,1 milions d’euros per finançar el projecte. El desenvolupament d’Emerald tindrà una durada de 2 anys i mig i s’iniciarà l’octubre de 2023.

La coordinació del consorci interdisciplinari corre a càrrec de Josep Blat i Coloma Ballester, coordinadors dels grups de recerca GTI (Interactive Technologies Group) i IMVA (Intelligent Multimodal Vision Analysis Group), respectivament, ambdós del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF.

Repensar els processos productius

“El cinema, la televisió, les sèries… consumeixen moltíssima energia, tant en la creació com en el consum de productes audiovisuals, i la intel·ligència artificial, basada en processar moltíssimes dades, també representa una alta despesa d’energia. Cal repensar-ho. Això és el que farà el projecte, generar eines més sostenibles per a aquests sectors, així com eines per mesurar la despesa energètica en els diferents processos”, explica Josep Blat.

“Les indústries dels mitjans digitals, on es processen i postprocessen volums immensos de dades digitals, es beneficiaran de la recerca i transferència i incorporaran la intel·ligència artificial, per automatitzar les seves eines i processos, mentre s’augmenta la qualitat del contingut digital i alhora s’augmenta la velocitat de producció i es redueix la demanda d’energia i recursos”, apunta Coloma Ballester.

El projecte treballarà amb diferents objectius. D’una banda, promourà l’automatització dels processos productius per estalviar temps i recursos als mitjans de comunicació o els productors de continguts audiovisuals o d’entreteniment. D’altra banda, desenvoluparà aplicacions d’aprenentatge automàtic, a partir de la IA, per facilitar el tractament de dades a les indústries del sector o millorar i optimitzar la qualitat dels continguts digitals i audiovisuals.

Alhora, també es treballarà per fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica en aquests sectors. Per monitoritzar els resultats, es crearà un banc de proves per mesurar i calcular l’energia emprada per mitjans i indústries del sector.

Les diferents eines que desenvoluparà

Emerald desenvoluparà algoritmes, tècniques i eines per automatitzar i fer més sostenibles tasques específiques del procés productiu mediàtic i audiovisual. Algunes d’elles han de servir per millorar i optimitzar el procés d’edició i postproducció de vídeo.

Altres eines, més relacionades amb la difusió d’informacions periodístiques, serviran per extreure dades de notícies concretes o sintetitzar-ne o modificar-ne els continguts. A més, es crearan dispositius de baixa potència per a l’anàlisi de continguts, i noves eines més sostenibles per a la retransmissió de notícies.

També es treballaran tecnologies més vinculades a la informació esportiva. Així, es desenvoluparan tècniques que apliquen la IA a l’anàlisi de continguts informatius i audiovisuals de caràcter esportiu, a més de millorar les tècniques de visió computacional que permeten estimar la posició de persones o objectius a temps real durant les retransmissions en directe. A més, es crearà un format de servidor web capaç d’enriquir automàticament les denominades metadades en continguts digitals i audiovisuals del món de l’esport, així com per millorar les retransmissions via streaming.

Altres eines que vol desenvolupar el projecte estan vinculades a l’aplicació de la intel·ligència artificial al món de l’animació i en l’àmbit de la realitat virtual i de la realitat augmentada.

Emerald també es planteja desenvolupar prototips de les eines dissenyades per fer demostracions que puguin incentivar el seu posterior desenvolupament per part d’altres empreses del sector i la seva futura entrada al mercat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram