La filòloga i activista Blanca Serra ha estat guardonada amb el Premi Especial del Jurat de la desena edició dels Premis Martí Gasull i Roig, que atorga Plataforma per la Llengua.

Amb aquest guardó honorífic, que es concedeix per setena vegada, el jurat vol reconèixer la trajectòria de Serra en la defensa del català des dels anys 60, participant en múltiples entitats, una tasca que sempre ha dut a terme amb la mirada fixada en el conjunt dels territoris del domini lingüístic.

Blanca Serra rebrà la distinció el 20 de febrer en un acte al Palau de la Música Catalana, quan es donarà a conèixer el Premi Martí Gasull i Roig, al qual aspiren com a finalistes la plataforma audiovisual FilminCAT, la xarxa d’escoles cooperatives La Bressola i el diari digital VilaWeb.

Trajectòria

Nascuda a Barcelona el 1943, Blanca Serra va ser una de les fundadores de l’Assemblea de Catalunya, i ha estat una veu activa de l’associacionisme més reivindicatiu: va participar en el Congrés de Cultura Catalana, així com a la Plataforma pel Dret a Decidir, les consultes populars sobre la independència o el primer secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana.

Llicenciada en Filologia Clàssica i catedràtica d’institut durant molts anys, l’activisme principal de Serra ha estat el lingüístic: ha treballat pel català en tots els àmbits en què s’ha implicat i ha format part de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, l’Associació Llengua Nacional o el grup Koiné.

Pel que fa a la seva lluita política i sindical, Serra ha passat pel Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN), el PSAN-Provisional o la CUP, i ha estat membre de la Intersindical – CSC. Per defensar les seves idees va ser detinguda quatre vegades, es va haver de refugiar a la Catalunya Nord i va estar empresonada a l’antiga presó de dones de la Trinitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram